Centern betalade 79 kr för varje röst i valet

I floden av valanalyser har Makthavare.se räknat på vad partierna fick betala för varje vunnen röst i riksdagsvalet, utifrån hur mycket pengar de satsade på reklamköp i valrörelsen. Mest pengar fick centern slanta upp. De betalade 79 kr för varje röst. Billigaste rösten fick vänsterpartiet. Totalt satsade alliansen 12 kronor mer i reklamköp per röst jämfört med de rödgröna.

Det är Dagensmedia.se som har låtit Sifo Reklammätningar ta fram statistik över hur mycket pengar partierna köpte reklam för under augusti och september månad i år. Totalt satsade de åtta riksdagspartierna plus alliansen och de rödgröna som gemensamma annonsörer drygt 250 miljoner kronor under perioden, räknat i bruttokronor (alltså exklusive eventuella rabatter som varje parti fått av enskilda medier vid reklamköpen). Av dem stod de rödgröna för cirka 100 miljoner kronor.

Makthavare.se har räknat om reklamköpen till en kostnad för varje parti per vunnen röst i riksdagsvalet, utifrån Valmyndighetens statistik. I den kalkylen har alliansens och de rödgrönas gemensamma reklamköp på 11 respektive 4 miljoner kronor exkluderats. Det finns också en totalsumma för respektive block. I den är dessa båda poster inkluderad. Alla övriga kostnader i respektive partis totala valbudget ingår inte i kalkylen.

Den stora innovationen i årets valrörelse var tv-reklamen, men det är långtifrån enbart den som ingår i reklamköpen. Alla bilder på stortavlor landet runt och den reklam som placeras i dagstidningar och magasin av olika slag är också det stora poster i partiernas investeringar i reklam under en valrörelse. Tillkommer gör också kostnader för direktreklam.

Parti/antalet röster i riksdagsvalet/reklamkostnad per riksdagsröst

[[Centerpartiet]], 390.804 röster, 79 kronor

[[Folkpartiet]], 420.524 röster, 78 kronor

[[Kristdemokraterna]], 333.696 röster, 51 kronor

[[Socialdemokraterna]], 1.827.497 röster, 39 kronor

[[Miljöpartiet]], 437.435 röster, 37 kronor

[[Moderaterna]], 1.791.766 röster, 30 kronor

[[Sverigedemokraterna]], 339.610 röster, 24 kronor

[[Vänsterpartiet]], 334.053 röster, 21 kronor

[[Alliansen]] totalt 146 miljoner kronor, 2.936.790 röster, 50 kronor.

[[Rödgröna]] totalt 99 miljoner kronor, 2.598.985 röster, 38 kronor.

Kommentera