Hon är årets mäktigaste förnyare

(UPPDATERAD) [[Helena Bengtsson]] är en person du aldrig hört talas om, fram tills nu. Bland alla de makthavare som Makthavare.se skrivit om under året som gått förtjänar den anonyma Bengtsson ett särskilt hedersomnämnande. Nu senast för sitt arbete med den sensationella krigsdagbok med 400.000 dokument från Irakkriget som Wikileaks publicerat sent under fredagskvällen svensk tid.

Helena Bengtsson arbetar till vardags som databasredaktör på Sveriges Television. I den rollen har hon varit ansvarig för två databasprojekt på SVT som redaktionen på Makthavare.se tycker förtjänar att lyftas fram i ljuset.

Det första var den ambitiösa valdatabasen Valpejl, som bland annat Makthavare.se använt som analysverktyg och skrivit om under valrörelsen, och som Bengtsson ansvarat för att bygga upp och administrera.

Det andra är det arbete med Wikileaks krigsdagböcker bestående av 400.000 amerikanska dokument från Irakkriget som SVT i hemlighet tillsammans med The bureau of investigative journalism, The New York Times, The Guardian, Le Monde och Der Spiegel granskat och undersökt under två månader innan fredagens publicering.

SVT:s Helena Bengtsson har varit djupt involverad också i detta arbete.

Varje år delas Stora journalistpriset ut i tre olika klasser. Prisutdelningen och tillkännagivandet av årets vinnare äger i år rum den 25 november. En av klasserna i priset kallas för Årets förnyare. Sällan har en vinnare i den kategorin varit så värdig som Helena Bengtsson, konstaterar Makthavare.se. Hon har genom sitt arbete med Valpejl och den enorma samlingen med Irakdokument visat hur något i vanliga fall så grått, tråkigt och anonymt som en databas kan förvandlas till ett journalistiskt och politiskt analysverktyg med höggradig politiskt sprängkraft såväl nationellt som internationellt.

Det, om något, gör henne till en makthavare i ordets rätta bemärkelse. Här kan du följa henne på twitter. I en SVT-intervju berättar hon nu också om arbetet med Irakdokumenten:

Kommentera