”Parlamentariskt kaos” efter ”katastrofresultat”

[UPPDATERAD] Parlamentariskt kaos, chocksiffror och hemliga krismöten. Vad betyder egentligen orden som pryder tidningarnas omslag och löpsedlar efter valet? Makthavare.se reder ut begreppen.

Reporterlingon i pressen rymmer ofta stor dramatik. Ibland är den påkallad, ibland inte. Men oavsett vilket presenteras här utdrag ur den ”hemliga” ordbok som ligger bredvid redigerarnas och nattchefernas datorer på kvällstidningarnas redaktioner.

Chocksiffror: En nedgång i en opinionsundersökning som överstiger 0,4 procentenheter.

Glädjesiffror: En motsvarade uppgång som är större än 0,4 procentenheter.

Hemligt möte: Ett möte, sammanträde eller överläggning i valfri politisk församling, organisation, styrelse eller utskott som inte på förhand annonserats genom att partiets pressekreterare skickat ett pressmeddelande med uppgifter om tid och plats för mötet till nyhetsbyrån TT. Kan även kombineras med ordet kris som i hemligt krismöte.

Katastrofresultat: Ett valresultat som är 0,4 procentenheter sämre än i förra valet för partiet i fråga.

Krismöte: Ett möte som reportrarna inte får vara med på där det diskuteras något som de tycker är spännande och värt att skriva om. En offentlig överläggning i exempelvis riksdagens EU-nämnd inför ett toppmöte i Bryssel är alltså inte ett krismöte.

Mållös: Förekommer i sammanhang som statsministern är mållös. Används när ingenting nytt har hänt i en specifik fråga sedan i går då statsministern senast kommenterade händelsutvecklingen och därför väljer att avstå en intervju i dagens tidning genom att svara ”inga kommentarer” på frågorna.

Parlamentariskt kaos: En svensk minoritetsregering i vilken socialdemokraterna inte ingår. Normaltillståndet under 1900-talet är ett Sverige styrt av en minoritetsregering. Men i dessa har socialdemokraterna allt som oftast ingått vilket då alltså är liktydligt med ett normalt parlamentariskt läge, som inte inrymmer suffixet kaos. Grundlagens modell med negativ parlamentarism är – tillsammans med den nya budgetlagen – skriven i syfte att hantera just den situation som nu råder.

Kommentera