Listettorna som inte väljer sitt eget parti

När Makthavare.se går igenom riksdagskandidaternas svar i Valpejl.se dyker det upp några enstaka exempel på verkliga toppnamn – listettor på partiernas riksdagslistor som inte valt sitt eget parti som förstahandspreferens när de gjort Valpejl.se. Av de som svarat på enkäten är det åtta listettor som avviker från sitt parti. Fyra är centerpartister varav två väljer moderaterna och två kristdemokraterna för sitt eget parti. Två är miljöpartister som lutar över till vänsterpartiet och en socialdemokrat som också lutar till vänster.

Bland dessa åtta finns den profilerade centerpartisten [[Annie Johansson]] som med knapp marginal valde moderaterna framför sitt eget parti.

Hej Annie, är du smygmoderat?

- Nej jag är tydlig och klar centerpartist. Jag har valt parti efter partiprogram och känner mig verkligen hemma i centern.

Men på Valpejl.se så blir du moderat, hur känns det?

- Blir jag? Det säger nog mer om enkäten än om mig. Jag vet var jag hör hemma.

Skulle du själv beskriva dig som höger inom centerpartiet?

- Ja, jag är en frihetlig och borgerlig centerpartist och befinner mig väl kanske lite till höger om mittfåran i partiet

I Annie Johanssons grannkommun Jönköping kandiderar det socialdemokratiska kommunalrådet [[Peter Persson]] till riksdagen. Han valde vänsterpartiet för socialdemokraterna. Makthavare.se når honom mitt under brinnande valkampanj.

Hallå där Peter, är du på väg att lämna partiet?

- Va? Lämna partiet, det parti jag varit sammanvuxen med i nästan hela mitt liv det tror jag aldrig skulle kunna hända.

Men på Valpejl.se så framgår det att du sympatiserar närmare med vänsterpartiet än socialdemokraterna.

- Vad den där typen av enkäter säger på marginalen är väl mindre viktigt än vad mina väljare säger och jag har mött många många som gjort det där testet och hamnat med mig närmast. Det känns viktigare för mig.

Hur tycker du då man ska tolka att du kommit närmare v än s?

- Kanske att partiet är på väg att lämna mig… Nej, skämt åsido. Jag är mycket klar och tydlig i mina socialdemokratiska värderingar och jag tror det också syns i att partiet har gett mig förtroendeposter under många år, då kan man tåla att det blir några procent fel i en enkät.

Nedan redovisar vi alla de listettor som svarat på Valpejl.se:s enkät och valt ett annat parti än sitt eget.

[[Carin Högstedt]] (v) Plats: 1 Visa på Valjpejl
mp: 82% v: 80% s: 79% c: 40% kd: 38% fp: 34% m: 30% sd: 27%

[[Annie Johansson]] (c) Plats: 1 Visa på Valjpejl
m: 82% c: 81% fp: 79% kd: 77% sd: 58% s: 36% mp: 34% v: 23%

[[Anders W Jonsson]] (c) Plats: 1 Visa på Valjpejl
m: 87% kd: 87% c: 86% fp: 82% sd: 56% mp: 40% s: 35% v: 22%

[[Magnus Larsson]] (c) Plats: 1 Visa på Valjpejl
kd: 81% c: 81% m: 74% fp: 73% sd: 52% mp: 49% s: 48% v: 34%

[[Annika Lillemets]] (mp) Plats: 1 Visa på Valjpejl
v: 91% mp: 84% s: 69% sd: 35% c: 24% fp: 22% kd: 21% m: 17%

[[Jan Lindholm]] (mp) Plats: 1 Visa på Valjpejl
v: 76% mp: 71% s: 66% sd: 52% c: 44% kd: 38% fp: 34% m: 29%

[[Frank Nilsson]] (c) Plats: 1 Visa på valjpejl
kd: 81% m: 79% fp: 75% c: 74% sd: 60% s: 48% mp: 45% v: 32%

[[Peter Persson]] (s) Plats: 1 Visa på Valjpejl
v: 86% s: 83% mp: 69% kd: 31% sd: 30% c: 29% fp: 29% m: 22%

Trackbacks

  1. [...] Makthavare.se » Listettorna som inte väljer sitt eget parti [...]

Kommentera