Solveig Ternström: ”S och mp har samma avvecklingsplan”

Hon bar en Atomkraft? Nej tack-sol på kavajslaget, men [[Solveig Ternström]] satt i skuggan. På torsdagen under Almedalsveckan tillkännagav centerpartisten som lämnade partiet för kärnkraftsfrågan, att hon numera hoppas att [[Mona Sahlin]] ska bli statsminister. Efter att ha uppträtt gemensamt med Mona Sahlin och [[Margot Wallström]] på Donners plats i Visby, slog sig Ternström ned i ett tält smyckat med leende solar. Makthavare.se passade på att byta ett par ord med henne.

Du sitter med den gamla Linje 3-symbolen på slaget?

– I viss mån hade Linje 2 den också om vi ska vara riktigt ärliga. Alla partier ville avveckla, men så blev det inte så.

Men står du närmare Linje 3, än Linje 2? Och i så fall, varför gå över till ett gammalt Linje 2-parti?

– Miljöpartiet fanns ju inte då. Vänstern fanns i viss mån. Men det slog i alla partier, det här. Det var från politikens sida, som man sa att man kanske skulle rösta enligt Linje 2 som ville avveckla långsamt. Men alla var eniga om att 2010 skulle de vara borta. Så det är svårt att säga vilket parti som var Linje 3. Det var många som inte tillhörde något parti som röstade på Linje 3. Och jag röstade på Linje 3. Jag var fri konstnär, vi röstade nästan samtliga på Linje 3.

Står du inte närmare miljöpartiet och vänsterpartiet än socialdemokraterna i avvecklingsfrågan?

– I dag upplever jag att socialdemokraterna och miljöpartiet har ungefär samma avvecklingsplan. Jag har sagt att jag stödjer både Maria och Mona. Förutsättningen är att det är M:en där, som jag stödjer. Miljöpartiet är likvärdig socialdemokraterna. Men jag vill att Mona ska bli statsminister.

Du har suttit i riksdagen för centerpartiet och lämnat partiet för kärnkraftsfrågan. Betyder det att du står närmare alliansen och centerpartiet inom alla andra politikområden än just kärnkraften?

– Njae, jag vet inte riktigt. Jag fick ju ett erbjudande av centerpartiet att komma med. Jag gjorde bedömningen, att det då var mitt i en sårbar situation för mig – jag hade många anhöriga som var sjuka och jag tyckte att vården var dålig. När centern kom sa jag att det här skulle jag vilja slåss för – vårdfrågor, kulturen, småföretag. Och pappa var centerpartist. Det funkade för mig. Jag sa ja tack, om ni ställer upp och jag får göra det. Samtidigt märker man med vårdfrågan, att det inte är någon som kan ta hand om den. Här krävs väldiga tag. Det spelar inte så stor roll efter åren som varit, alliansen har inte gjort något speciellt heller.

Vissa menar att socialdemokraterna skulle ha velat göra upp med alliansen i kärnkraftsfrågan. Om socialdemokraterna skulle gå i en mer kärnkraftsvänlig riktning, skulle du då byta partisympatier igen?

– Centerpartiet har förändrats de senaste åren. Jag tillhör den gamla centern, landsbygdscentern mot kärnkraft. Nu är det så tydligt med stockholmscentern och den yngre generationen som har dragits mer och mer åt ett liberalt håll. Jag skulle säga nyliberalt håll. Det kan jag inte ställa upp på.

Kommentera