Svik inte samtalet – en läxa från Almedalen

Om man vill delta i en bred debatt så måste man lyssna. Lyssnandet är förutsättningen för att kunna förstå, lära och bryta sina åsikter mot sin meningsmotståndare. Lyssnar man inte blir all debatt och alla samtal meningslösa.

Vill man att andra ska förstå vad man själv står för måste man också samtala, förklara sig och berätta för omgivningen vad man vill. Om man inte får tala blir all debatt och alla samtal meningslösa.

I torsdags kväll kom två av våra mest erfarna reportrar över ett dokument från moderaterna i Stockholm. Det hade ryktats om rigida sänggångstider och besöksförbud för unga moderater sen vi kom hit till Visby, uppgifter som vi publicerade redan på tisdagen. Vi fortsatte att leta och uppgifterna visade sig vara riktiga men det fanns mer under ytan.

Vi upptäckte att de anställda moderaterna i Stockholm uppmanats avstå från att lyssna på oppositionen och tala med journalister. Så tidigt på fredag morgon beslöt vi oss för att publicera uppgifterna i dokumentet, eftersom vi upplevde det som uppseendeväckande att det statsbärande partiet reglerade sina medarbetares rätt att lyssna och att tala. Vi upplevde det som ett svek mot Almedalsandan – här har ju alltid det breda samtalet haft ett fredat rum.

Nyheten fångades snabbt upp av TT och SvD och spred sig som en löpeld genom medierna på fredagen. Expressen, DN, SVT (1),(2), SR, TV4 (6:20 in i sändningen), Politikerbloggen – ja, till och med den finska tidningen Aamulehtti tog upp de anmärkningsvärda reglerna.

Moderaternas kommunikationschef [[Pär Henriksson]] kommenterade reglerna så här på Facebook: ”För att tydliggöra så är detta ett dokument från moderaterna i Stockholm, inte från riksorganisationen. Jag kan tycka att de uttryckt sig lite klumpigt i dokumentet, även om jag är övertygad om att ambitionen var vällovlig – att hålla lite ordning och reda på medarbetare i en rätt rörigt och stökig miljö som Almedalsveckan.

Nu står det förstås moderaterna i Stockholm fritt att formulera vilka regler som som helst för sina medarbetare, bryter de mot grundlagen som exempelvis förbud att tala med journalister så är det ju bara att ignorera dem. Men det verkligt tråkiga är snålheten – oviljan att bjuda till av sig själv och delta i samtalet. Och man kan ju reflektera lite över den svaga tilltro moderaterna tycks ha till sina egna anställda. Det är knappast en reflektion av bilden av det nya arbetarpartiet. Ett regelverk som stoppar dialog och samtal bygger murar och riskerar att sprida sig.

Så vår uppmaning till alla som tänker delta på nästa Almedalsvecka är: Svik inte samtalet. Våga lyssna också på din meningsmotståndare. Våga tala fritt med vem som helst – journalist eller inte. Försök inte låsa in dina medarbetare. Bidra till den unika Almedalsandan – förstör den inte. Vi ska värna det värdefulla och ömtåliga.

Kommentera