Efter Almedalsveckan följer Glömskan

Almedalsveckan påminner om den amerikanska spelstaden. Precis som i Las Vegas gäller tumregeln att det som händer i Almedalen stannar i Almedalen. Jakten på uppmärksamhet är både besvärande och tröstlös. I varje gathörn står intresseorganisationer och förlöser sina dödfödda bebisar medan besökarna passerar förbi utan att ta av sig solglasögonen.

– Varför tror du att vi har hängt upp 800 äpplen i träden i Almedalen?

Hänger det äpplen där?

– Varför tror du att vi har ställt en soffa tvärs över Hästgatan?

För att få uppmärksamhet? Ursäkta, jag har lite bråttom.

En kväll hamnade jag vid samma bord som [[Gudrun Schyman]]. Jag frågade om inte F!-jippot bara lett till att hysterin vrids upp ännu ett hack nästa år. Vad blir det härnäst? Fördubbla beloppet? Offra en get? Jodå, hon insåg risken. Men hon var emot den utvecklingen, försäkrade hon. Och det var ju skönt.

Sannolikheten att ett utspel sätter sig i minnet tycks vara mycket låg. Under Almedalsveckan har jag frågat besökare om de kan ge tre exempel på utspel från förra Almedalsveckan. Ett axplock av svaren:

[[Paulina Neuding]], chefredaktör, Magasinet Neo
– Verklighetens folk… (lång tystnad, skratt)

[[Mattias Svensson]], redaktör, Magasinet Neo
Förra Almedalsveckan?! Hm… Verklighetens folk och… ja, det var väl det.

[[Maria Rankka]], avgående vd, Timbro
– Man ska inte åka till Almedalen för att göra utspel… Hm, Timbro gjorde en grej om myndigheternas opinionsbildning…

[[Lena Mellin]], politisk journalist, Aftonbladet
– Fastighetsskatten. Verklighetens folk? Nä, det minns jag inte alls.

[[Katrine Kielos]], ledarskribent, Aftonbladet
– Jag minns talen, vissa ord. Utspel? Svårt att minnas vad som kom vilket år. Sossarnas fastighetsskatteutspel. Men det var två år sedan, inte förra året.

[[Daniel Suhonen]], redaktör, Tvärdrag
– (lång tystnad, skratt) Jag vet att [[Peter Eriksson]], [[Lars Ohly]] och [[Mona Sahlin]] gjorde något utspel. Det var på LO:s tak. Jag tror att det handlade om att de skulle komma överens om någonting i framtiden. Men jag är osäker.

Vad kommer man att minnas från årets Almedalsvecka? Den stora snackisen har varit att Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kronor. Men det var hon faktiskt inte ensam om.

Kommentera