Proffsminglaren Annika Beijbom (fp): ”När man serverar rödbetor blir jag förbannad”

Den folkpartistiska riksdagskandidaten och mingelutbildade Annika Beijbom besöker Almedalsveckan för tredje gången. Hon är främst här för att träffa folk men tycker att svenskar generellt måste bli bättre på att mingla.

Hej Annika, varför besöker du Almedalsveckan?

- Jag är främst här för att träffa alla människor. Första året jag var här trodde jag att jag var här för att gå på så många seminarier som möjligt men nu har jag lärt mig att Almedalsveckan snarare handlar om att umgås maximalt.

Du har beskrivits som en proffsminglare, vilka är dina knep?

- Jag tycker först och främst att man måste ha stor respekt för dem som bjudit in till minglet. Har man möjlighet tycker jag absolut att man bör leta upp arrangören för att säga hej och tacka för att man får komma – ofta har man ju också mycket annat att prata om.

Sen tycker jag att man ska tänka på att inte stanna för länge, det gäller att respektera de utsatta tiderna. Jag tycker att jag har märkt att svenskar ofta hänger kvar för länge, kanske beror det på att vi nästan bara minglar under Almedalsveckan och därför är orutinerade.

Har du hunnit med många mingel hittills under veckan?

- Ja, ganska. I går toppade jag formen med fyra mingel på två timmar. Sen han jag med ytterligare två efter talet.

Hur bedömer du de mingel som du hittills deltagit i under denna vecka?

- Jag tycker generellt att alla mingel hittills har varit generösa, frikostiga och av hög kvalitet. Jag är lite kritisk till mingel där man spelar väldigt hög musik. Det är helt okej om man har exempelvis en stråkkvartett som spelar lite försynt vid entrén men högre musik med förstärkare funkar inte tycker jag. Om ljudnivån är för hög för att man ska kunna prata har man liksom förstört hela syftet med minglet. Jag har faktiskt lämnat ett mingel av den anledningen denna vecka.

När det gäller mat så har jag hittills varit på två mingel där de har serverat rödbetor, det gör mig oerhört provocerad och nästan förbannad. All mingelmat ska vara vit för att det är sommar och människor kommer i fina ofta ljusa kläder, dessutom är det trångt och lätt att spilla. Därför tycker jag att man måste välja att servera sådan man som inte skapar fläckar eftersom ingen har lust att gå hem och byta kläder innan nästa mingel. Jag tycker också att man ska undvika att servera sådan mat som måste ätas med bestick eftersom det redan är svårt nog att balansera glas och visitkort och samtidigt kunna hälsa på dem man minglar med.

Det kan ta en stund att bygga upp sina nätverk så att man blir bjuden på alla relevanta mingel, hur gör du för att bli inbjuden?

- Jag tycker att det är viktigt att man själv är generös och delar med sig av sina nätverk, då kommer ens vänner också att göra det. Här i Almedalen bor jag tillsammans med Liberati och våra nätverk tillsammans gör att vi blir bjudna till varandras aktiviteter. För mig är det viktigt att strukturerar dela mitt nätverk med andra.

Hur ser det perfekta minglet ut?

- Musiken får inte vara för hög eftersom man måste kunna prata. Som dryck skulle jag bara servera mousserande och rosévin. Till det skulle jag välja snittar i bleka färger samt nötter – sådan mat som inte skapar fläckar.

Hur ska man göra med visitkort?

- Jag måste säga att jag reagerat över bristen på visitkort här i Almedalen. För mig är det en artighetssak att man faktiskt kan lämna ut sitt eget visitkort när man faktiskt tar emot någon annans. Jag har själv haft extremt stor nytta av mina visitkort eftersom jag brukar skriva på dem när, var och hur jag träffade personen samt vad vi pratade om. Det underlättar oerhört när man sedan ska kontakta någon man träffat i exempelvis ett mingelsammanhang.

Viktigt att tänka på när man beställer sina visitkort är att ha med foto samt att det ska finnas tillräckligt mycket yta för egna anteckningar.

Hur har du lärt dig att bli en så här proffsig minglare?

- Vi hade mingel på schemat på mitt universitet. Jag hade egentligen tänkt mig en karriär som EU-tjänsteman och läste en masterutbildning i internationella relationer med EU-inriktning vid holländska Rijksuniversiteit Groningen. Vid ett flertal tillfällen efter att vi hade haft uppsatsoppositioner hade vi schemalagt mingel på närmsta bar. Det var både lärorikt och bra.

Har du några ytterligare tips?

- Ja, jag vill ge en stor känga till många lobbyister. När man kontaktar en politiker måste man se till att vara väl förberedd och presentera ett rejält underlag som man som politiker faktiskt kan arbeta vidare med. Under Almedalsveckan, och annars också, är allas tid så dyrbar och har man avtalat ett möte måste man leverera fakta och siffror.

Kommentera