Jonathan Falck: Avståndet till politikerna ger oss fördelar

– Det betyder något att vi är Göteborgsbaserade. Vi har ett längre geografiskt och mentalt avstånd till rikspolitikerna; det tror jag vi har nytta av. Vi utgår från läsarna och frågorna, inte utifrån partierna och deras företrädare.

Det säger Göteborgs-Postens chefredaktör [[Jonathan Falck]]. Generellt sätt bidrar avståndet till att tidningen har en tydlig rågång till partierna, tror han. Under politikerveckan satsar Göteborgs-Posten dock på att vara nära politikerna under Almedalens smältdegel, med reportrar från såväl ekonomi- och politikredaktionen och kulturredaktionen som ledarredaktionen.

– Förutom de stora partierna bevakar vi det som har särskild anknytning till Göteborg och Västsverige, som fordonsindustrin, näringslivet och jobben i Västsverige.

Själv sitter Jonathan Falck på nyhetsdesken hemma i Göteborg. Han tror att årets val kan bli historiskt, eftersom det inte är säkert att socialdemokraterna blir det största partiet i Sverige.

– Här i Göteborg har socialdemokraterna varit starkare än på andra ställen relativt sett; mycket tack vare före detta ledaren Göran Johansson. Men alla opinionsmätningar nu visar att det är mycket jämnt mellan blocken även här. Så det blir det ett mycket spännande kommunalval.

Liksom de andra medier Second Opinion intervjuat berättar Jonathan Falck att Göteborgs-Posten satsar stort på valet. Han betonar den lokala och regionala bevakningen, och ger en mycket ambitiös bild av ämnesbredden:

– Vi försöker både granska partierna, deras frågor och vilka löften de ger, och bevaka de mest intressanta sakfrågorna. Här satsar vi särskilt på det vi tycker är grunden i valet; välfärdspolitiken, jobbfrågan och skatterna. Vi satsar också på vård, äldrevård, bostäder, segregation och skola.

Ni satsar på många frågor.

– Ja, jag tror inte att det är en enskild fråga som avgör valet. Det finns många olika frågor, särskilt när man som vi tittar på det på flera olika nivåer. Lokalt betyder till exempel segregationen i Göteborg mycket. Bostadssituationen och vårdfrågorna här är också jätteviktiga.

Stort ansvar
Göteborgs-Posten ingår i Stampen, som har stor makt och monopol i området i och med att koncernen äger de flesta av de ledande medierna utmed västkusten. Sju av tio göteborgare läser Göteborgs-Posten, och Jonathan Falck medger att det starka inflytandet ger dem ett stort publicistiskt ansvar.

– Vårt ansvar i valbevakningen är vara en guide för våra läsare genom att granska och informera. Vi ska hjälpa dem att välja. Vi har stora krav på oss och det är viktigt att vi är informerande, allsidiga och självklart att en mängd olika åsikter får komma fram.

Har ni tillräckligt med resurser för att granska makten så ambitiöst som du målar upp?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Under de här valrörelsemånaderna så satsar vi en stor del av resurserna både på ekonomi-politikredaktionen och nyhetsredaktion på valbevakningen.

Finns det några frågor ni borde bli bättre på att bevaka?

– Två valfrågor som generellt har hamnat i skymundan är klimatfrågan och jämställdhetsfrågorna. Jag tror att det framför allt har att göra med att vi kommer ur en tuff och extrem lågkonjunktur. Då blir de ekonomiska frågorna avgörande. Det kan kanske ske en svängning nu under de sista månaderna, när det är betydligt bättre med konjunkturen.

Skarp skiljelinje
Till skillnad från Expressens genomgående liberala färg, drar Göteborgs-Posten en skarp gräns mellan nyhetsjournalistik och åsiktsjournalistik, säger Jonathan Falck.

– Göteborgs-Postens liberala politiska linje återfinns enbart på ledarsidan. På nyhetsplats är det otroligt viktigt att vi utgår enbart utifrån allmänintresse och nyhetsvärde.

Det har kommit kritik från forskare och politiker mot mediehetsen kring opinionsundersökningar. Hur förhåller du dig till det?

– Jag tycker att den kritiken är orättvis. Problematiken har minskat kring undersökningarna, och medierna har blivit bättre på att hantera dem och att ta dem med en nypa salt. Undersökningarna är så många i dag, vilket minskar betydelsen för varje enskild mätning. Vi har också en rörlig väljarkår som snabbt kan byta block och partier. Det innebär att livscykeln för en opinionsundersökning är kort.

Vad skulle du vilja se mer av inom den politiska journalistiken i Sverige?

– Jag skulle önska att vi vågade greppa och granska de riktigt svåra frågorna som ofta är komplicerade. Som hur våra välfärdssystem verkligen fungerar, till exempel pensionssystemet och att vi kunde gå mer på djupet. Det kräver ju en journalistik där man tränger in inte minst i siffror och analyserar dem. Det blir ofta en journalistik som inte är svart eller vit utan som innehåller väldigt mycket gråskalor. Men i grunden skulle det vara bra. Det handlar om att ge en bättre och mer adekvat information till väljarna.

Hanna Navier
Hanna.navier@second-opinion.se

Vilket medium tycker Jonathan Falck är bäst, förutom Göteborgs-Posten?
Läs mer på mediegranskande Second Opinion.

Kommentera