”Mer tryck under Jay-Z än Fredrik Reinfeldt”

Borlängebaserade PR-konsulten Niklas Wass åkte direkt från Peace & Love-festivalen till Almedalsveckan. Det gör han varje år och båda arrangemangen engagerar honom. Vi frågar hur han ser på de bägge festivalerna och undrar om man verkligen kan jämföra en politikervecka med en musikfestival.

Beskriv ditt engagemang i Peace & Love-festivalen?
– Peace & Love-festivalen har funnits i elva år. Jag deltog som besökare redan från början men sedan de senaste fyra året fungerar jag även som rådgivare till festivalchefen. Det är ett väldigt brett och strategiskt uppdrag.

– Festivalen betyder mycket för mig och för hela Borlänge. Staden sluter upp och engagerar sig. Festivalen arbetar även med olika välgörenhetsprojekt genom Peace & Love Foundation. Jag har jobbat hela livet med att hjälpa människor så därför känns den här verksamheten väldigt bra att engagera sig i.

Det är ditt sjätte år i Almedalen, vad gör du här?
– Jag arbetar ju som PR-konsult. Peace & Love-festivalen är bara en av mina uppdragsgivare. Här i Almedalen hjälper jag andra kunder att nå ut med sina budskap och få ut så mycket som möjligt av Almedalsveckan.

– Det fantastiska med Almedalsveckan är att det finns tillfälle att träffa dem du behöver för nästa steg, oavsett var du befinner dig. Om man är lite om sig och kring sig så kan man komma i kontakt med vem som helst.

Hur ser du på Almedalsveckan, kan man verkligen kalla det för en festival?
– Jag det tycker jag att man kan göra. Almedalsveckan har stora likheter med Peace & Love-festivalen och jag tycker att bägge två kan uppfattas som budskapsfestivaler.

Menar du att det finns politik även på Peace & Love-festivalen?
– Ja, absolut. Peace & Love-festivalen är mycket mer än bara musik. Dels har vi något som kallas Peace & Love-Forum som är ett politiskt forum med ett antal politiska seminarier, dels har vi delen som kallas Business & Pleasure som är ett forum där det lokala närings- och kulturlivet träffas. Vi arbetar utifrån open space-metoden, men har tillsammans med bland andra Niclas Strandh utvecklat den så att den är lite snabbare och fränare.

– Syftet med den här typen av forum som vi erbjuder under Peace & Love-festivalen är att bredda diskussionerna med fokus på att prata över professionsgränserna och bryta det stuprörstänk som ofta finns.

– Peace & Love-festivalen har varje år ett tema och i år är det ”Frihet”. Det innebär att temat genomsyrar festivalens alla delar, såväl musik som seminarium.

Så, vilka likheter ser du mellan Almedalsveckan och Peace & Love-festivalen?
– Den mest påtagliga likheten är att bägge festivalerna består av glada människor och att stämningen är lättsam och trevlig. Man träffas i glada människors lag helt enkelt. En annan likhet är att mobilnäten alltid blir överbelastade och fungerar sämre vid den här typen av arrangemang.

– Min storhet är att jag inte gör skillnad på grejerna. Det är olika forum men det som förenar är att alla vill framåt och jag tror att alla delar kompletterar varandra. Det jag brinner för är blandningen mellan allvaret och det lättsamma. Det skapar en dynamik som är positiv och utvecklande.

Vilka skillnader upplever du finns?
– Inte så många. Däremot finns det en skillnad i vad man dricker. Under Peace & Love-festivalen dricker de flesta öl medan rosévin dominerar under Almedalsveckan.

– En annan skillnad är att det helt klart var mer tryck när Jay-Z spelande under Peace & Love-festivalen än när statsministern talade i Almedalen.