Oddsare tippar seger för alliansen

Alliansen vinner valet och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Det är slutsatsen när den politiska oddssättaren och statsvetaren [[Lennart Ehlinger]] gör sin analys. Och facit från förra valet visar på träffsäkra odds.

Under valet 2006 visade Unibets odds vinst för alliansen med 49 procent av rösterna, med 46 procent för det rödgröna blocket. Det var en prognos som visade sig stämma hyfsat bra. Resultatet efter valet blev 48,24 procent för alliansen och 46,08 procent för de rödgröna.

Just nu ser många opinionsmätningar olika ut. Vissa pekar ut alliansen som starkast, andra hävdar att de rödgröna tar makten. Enligt Lennart Ehlinger är de politiska oddsen mer träffsäkra än opinionsmätningarna eftersom de enligt honom tar hänsyn till fler faktorer.

Unibets odds visar att socialdemokraterna blir det största partiet i valet i höst. Kristdemokraterna och centerpartiet klarar fyraprocentsspärren tillsammans med Sverigedemokraterna som alltså tar sig in i riksdagen.

Enligt Unibets odds blir [[Maria Wetterstrand]] nästa partiledare att avgå, och hon kommer att ersättas av [[Gustav Fridolin]].

Oddsen baseras på hur spelarnas insatser fördelas, men aktuella händelser påverkar också siffrorna. Det slutgiltiga oddset sätts av en expert.

Odds inför valet 2010 (Unibet)
Vinnare                                                             Odds
(c)+(fp)+(kd)+(m)                                           1,70
(v)+(s)+(mp)                                                     1,90

Nästa partiledare att avgå
Maria Wetterstrand (mp)    2,65
[[Peter Eriksson]] (mp)    2,65
[[Göran Hägglund]] (kd)    4,50
[[Mona Sahlin]] (s)     5,00
[[Lars Ohly]] (v)     5,50
[[Maud Olofsson]] (c)    6,00
[[Jan Björklund]] (fp)    12,00
[[Fredrik Reinfeldt]] (m)    15,00

Kommentera