Sverigedemokraterna bortgooglade

[UPPDATERAD 2] Medieuppgifter om Sverigedemokraternas påstått starka ställning i sociala medier har tidigare starkt ifrågasatts. Nu riskerar partiet att dessutom förlora sin annars givna förstaplacering hos Google när man söker på partinamnet.

Den som söker på ”[[Sverigedemokraterna]]” via Google har tidigare fått upp partiets hemsida som första träff, men den senaste tiden har sajten mer eller mindre försvunnit. I dag får man i stället upp en sida som kritiserar partiets politik som första resultat. Detta rapporterar i dag Expressen.

Bakgrunden sägs vara en hackerattack, fientliga bloggare och egna misstag. Allt ska ha börjat med att någon som är kritisk till partiets politik registrerade Sverigedemokraterna.de, som beskrivs som en ”kraftsamling” mot Sd på nätet. Genom att ett stort antal sajter och bloggar länkat till Sverigedemokraterna.de lyckades man knipa en bra position på Googles förstasida.

Och efter att partiet utsatts för en hackerattack den 16 april böt man till ett säkrare webbhotell, vilket fick den officiella partisajten att sjunka som en sten på Google.

[[Nikke Lindqvist]], som bloggar om sökmotoroptimering, konstaterar att Sverigedemokraterna ”lyckas just nu göra alla fel vad gäller sökmotoroptimering och tillgänglighet”. Han menar att partiet tar till panikåtgärder ”som leder till att de huvudstupa är på väg in i en situation där de kan komma att helt och hållet försvinna från sökresultatet på sitt eget namn”.

Lindqvist utvecklar sina resonemang i en debattartikel i Expressen.

* * *

Nyheten om Sd:s Googlehaveri kom ursprungligen från Resumé.

Kommentera