Faktagranskning på fler håll

SvD fortsätter med sin Faktakoll. Nu har man granskat uppgifter från fp:s rättspolitiska talesperson [[Johan Pehrson]] om att ”alltfler unga människor kommer tidigt i kontakt med droger”. Slutsatsen blir att påståendet inte stämmer, förutsatt att CAN:s enkäter ger en tillförlitlig bild av ungdomars narkotikakontakt. Aftonbladet kontrar i dag SvD:s satsning med sin egen Lögndetektor, i vilken man tänkt ”mala ner politikernas utspel i mätbar fakta, för att objektivt avgöra sanningshalten i dem”. Först ut granskas [[Anders Borg|Anders Borgs]] uttalande om att en kilometerskatt för lastbilar ”riskerar att slå hårt mot åkerier och medför kostnader som motsvarar en extra chaufför i varje lastbil”. Lögndetektorn visar att finansministerns uträkningar är fel – dubbelt om.

Kommentera