Män och f d moderater på Sd-listan

I går presenterade [[Sverigedemokraterna]] sin riksdagslista inför valet i höst. Av de 25 högst placerade på listan är fyra kvinnor. Och skulle Sd:s opinionsstöd (5,6 procent) i den senaste DN/Synovate-mätningen bli valresultat, blir bara tre av 20 riksdagsledamöter för partiet kvinnor.

En kartläggning som SvD gjort visar dessutom att hälften av de sverigedemokratiska toppnamnen har en bakgrund som moderater.

Sex personer har varit aktiva inom [[moderaterna]]. Ytterligare tre har varit medlemmar och en handfull är före detta m-väljare. Den mest kända tidigare moderaten är [[Sten Andersson]], som satt nästan 20 år i riksdagen för partiet. Vice ordförande [[Jonas Åkerlund]] var länge moderaternas förstanamn i Ockelbo. [[Stellan Bojerud]] hade suttit 29 år i kommunfullmäktige i Sundbyberg när han förra året gick över till Sd. Även partiledaren [[Jimmie Åkesson]] har ett förflutet i Moderat skolungdom.

Sammankallande i valberedningen, [[Michael Rosenberg]], säger i en kommentar att man i och med lanseringen av detta förslag, ”sannolikt är med och skriver svensk politisk historia”. Partiets uttalade ambition är att bli landets tredje största parti och Rosenberg betraktar därmed ”åtminstone de 35 första platserna på listan som valbara”.

Kommentera