Hallå där, Pär Wiktorsson

Du är nyvald ordförande för Stockholm Pride, vad tänker du göra med festivalen?

- Jag tänker se till att den går väldigt bra ekonomiskt i år, men också skaffa en plan för hur festivalen ska utvecklas och förnyas på längre sikt. För att få ordning på ekonomin ska vi noga se över hur vi kan bli så effektiva som möjligt med kostnader och se över hur vi kan locka nya besökare. Den nya styrelsen är peppade på att komma igång och vi har en väldigt bra festivalorganisation med oss.

- För mig är det viktigt att festivalen är en plats där hela communityt känner sig välkomna – och dit strävar vi ju alltid. Sedan är det klart att man kan önska sig till exempel ett ännu mer mångfasetterat scenprogram, om ekonomin till det fanns. Jag vill i alla fall att så många som möjligt ska känna att de kan vara en del av den här fina familjen som skapas under festivalveckan och att alla känner att de kan ta del av alla spännande sammanhang.

Varför ville du bli ordförande?

- Jag har jobbat inom organisationen ett tag och det finns så otroligt mycket potential i den för att kunna utveckla det vi håller på med ännu mer. Nu fanns ett tillfälle som jag lockades av det närmaste året. Sedan vet jag ju att det är ett enormt krävande uppdrag, inte minst för att det är ideellt, så jag förstår att jag kommer att få offra en hel del socialt liv. Men i gengäld räknar jag med att jag kommer att ha kul med allt pride-folk.

Vad är det viktigaste att arbeta med just nu för styrelsen?

- Vi är ju en helt ny styrelse, det är lite speciellt. Vi ska sätta oss in i verksamheten ordentligt, lära oss ekonomin och organisera oss på ett bra sätt. Sedan ska vi så snart som möjligt lyfta blicken och fokusera på hur den här festivalen ska bli, men kanske framförallt också kommande festivaler. Ingen av oss har någonsin suttit i styrelsen förr – men många kommer från andra tunga positioner i organisationen och andra har andra organisations- och styrelseerfarenheter. Sedan har vi också ett gäng människor runt omkring oss från gamla styrelser som ska backa upp oss, det känns bra.

Hur kommer festivalen se ut i sommar? Blir det några nyheter?

- Parken kommer ju att ligga på en ny plats, vid Sjöhistoriska museet och det i sig själv kommer att innebära mycket nyheter. Det ska bli väldigt spännande att se hur parken kommer att formas av sitt nya läge.

Kommentera