Smutsig politik på nätet

[UPPDATERAD] Svenska Dagbladet skriver i dag att sociala medier kanske inte avgör höstens val – ”men de tillför valrörelsen ett nytt element, som kommer att växa i betydelse”. SvD guidar också ”till några av de hetaste” svenska politiska bloggarna, twittrarna, Facebookgrupperna och YouTube-kanalerna just nu. Makthavare.se är hedrande nämnt i sammanhanget.

Övriga politiska bloggare som räknas upp är [[Mary X Jensen]] (moderat riksdagskandidat från Österåker, med bloggen Mina moderata karameller), Marie ”Emma” Andersson (aktiv piratpartist och känd för bloggen Opassande), [[Johan Ulvenlöv]] (ansvarig för den rödgröna bloggportalen Netroots och den egna bloggen S-buzz), 72-åriga piratpartisten [[Gun Svensson]] (mer känd som Farmor Gun i Norrtälje och vinnare av Aftonbladets Stora bloggpris härom veckan), frilansskribenten [[Isobel Hadley-Kamptz]] (icke-partibunden, men flitig bloggare på Isobels text och verkstad), äkta s-paret [[Åsa Einerstam|Åsa]] och [[Alexandra Einerstam]] (som bloggar gemensamt som HBT-sossen), [[Johan Hedin]] (representerar i sammanhanget Stureplanscentern och bloggar som Peace, Love and Capitalism), något anonyma Ilse-Marie får med bloggen Ett hjärta rött stå för kommentarer ur ett vänsterperspektiv, samt [[Mark Klamberg]] (doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet) med den i särklass starkaste folkpartianknutna bloggen enligt sajten Politometern.se.

Tidningen varnar samtidigt, via valforskaren [[Peter Esaiasson]] vid Göteborgs universitet, för att ”den snabba utvecklingen på internet skapat nya möjligheter för det som brukar kallas dirty campaigning, smutskastningskampanjer”. Han får medhåll från [[Fokus]] politikredaktör [[Torbjörn Nilsson]] som tror att vi i år ”kommer att se en kakofoni av budskap i de sociala medierna”, där det då kan bli ganska lätt att bedriva ”en genomtänkt negativ kampanj”.

Även HBT-sossen och s-bloggaren [[Peter Andersson]] uppmärksammar i dag fenomenet med smutsiga kampanjer på nätet, liksom centerbloggaren [[Per Ankersjö]].

Kommentera