Linton: ”Den globala liberalismen har gjort bort sig big time”

Den svenska journalisten och latinamerikankännaren [[Magnus Linton]] som bor i Colombia dömer ut den liberala internationalens agerande i Hondurasfrågan.

Linton var tidigare chefredaktör för vänstertidskriften Arena. Han har också skrivit den Augustprisnominerade reportageboken Americanos om Latinamerika. Han bor i Bogotá i Colombia varifrån han bloggar och ofta medverkar i svensk media för att kommentera den politiska utvecklingen i syd- och mellanamerika. För närvarande arbetar han med manuskriptet till en bok om Colombia.

Hur ser du på den resolution om situationen i Honduras som liberala internationalen (LI) antog på sin kongress i Kario häromveckan?

- Jag kan inte se det som annat än att den globala liberalismen gjort bort sig big time. Det är uppenbart att LI blivit duperad av en liten grupp rapportörer de valt att lyssna på. Få saker har så omsorgsfullt gåtts igenom av en uppsjö juridiska och multilaterala organ som denna händelse och FN, EU, USA och OAS har alla landat i samma slutsats i kärnfrågan: detta var en statskupp, en förlängning av kontinentens blodiga diktaturhistoria, och den som accepterar en sådan gör sig skyldig till att sätta Latinamerikas sköra demokratier på spel.

Och vad beror då det på skulle du säga?

- Jag tror detta handlar om okunskap. Pinochet och Videla hade också stöd av stora delar av eliten i Chile och Argentina och inte minst andra länder som menade att kuppmakarna ”bara tog ansvar för en turbulent situation.” I dag vet vi bättre.

Men har LI:s ordförande rätt eller fel i sak i den version av sommarens händelser som framförs i Mercopress-intervjun med honom?

Jag tror att [[Roberto Micheletti]] lyckats övertyga sin kompis [[Hans van Baalen]] och att Baalens uppfattning sen spritt sig ner i LI utan att någon haft kunskap att säga emot. Baalen har beskrivit [[OAS]], som fördömt kuppen och krävt att Zelaya återinstalleras, som en supporterklubb till Venezuelas [[Hugo Chavez]] och Nicaraguas [[Daniel Ortega]], och varje person som kan ett minimum om Amerika vet att den beskrivningen inte bara är felaktig, utan närmast sinnesförvirrad. Jag gissar att det är en sådan kunskapsnivå som lett till att LI slagit sig ihop med en bananrepubliks kuppmakare som fördömts av hela välden nu är på väg att isolera sig

Kommentera