Wiki att lita på?

I september uppmärksammades att datorer i riksdagen och hos politiska partier använts för att för att ta bort misshagliga uppgifter på Wikipedia. Dessutom hade ren smutskastning av kända personer skett från riksdagsdatorer på arbetstid. [[Per Gahrton]] menar att sådant görs av ”rättshaverister och politiska lobbygrupper”.

Det var tv-programmet ”Aschberg” i TV8 som granskade från vilka ip-nummer ändringar på nätuppslagsverket Wikipedia gjorts och fann att politiker eller tjänstemän förskönat artiklar och raderat misshagliga uppgifter. Även kränkande tillmälen hade skrivits in.

Riksdagens talman [[Per Westerberg]] påpekade då att Wikipedias afffärsidé är att man ska kunna ändra uppgifter och att det som står där inte alltid stämmer. Westerberg uppgav att han hittat 14 sakfel om sig själv i Wikipedia, och att ”det är inte mycket att göra”.

Westerberg fick dock svar på tal. I ett brev till talmannen kallar svenska Wikipedias presskontakt, [[Lennart Guldbrandsson]], uttalandet för en konstighet. ”Jo, det finns massor att göra. Felen går, som Westerberg också noterat, att korrigera”, skriver han. ”Så om det finns 14 sakfel, så för all del: peka ut dem på artikelns diskussionssida – eller om det är okontroversiella fel, rätta dem själv.”

I brevet erbjuder sig Guldbrandsson även att komma till riksdagen för att informera om Wikipedias regler och möjligheter.

Per Gahrton, ordförande i Palestinagrupperna och tidigare bland annat språkrör, riksdagsledamot och EU-parlamentariker för [[miljöpartiet]], skriver nu i SvD att man visst kan försöka korrigera felaktigheter, men om man gör det ”är risken stor att felet sätts tillbaka inom några minuter av någon av de lobbyister som tycks ha möjlighet att ägna sig åt Wikipedia på heltid”.

Även Makthavare.se har som bekant en växande wiki över kvinnor, män, partier och organisationer med makt i Sverige. Även denna står – trots vissa tekniska problem just nu – öppen för vem som helst att lägga till nya poster i och redigera befintliga. Vi har förtroende för att våra läsare hanterar denna möjlighet på ett ansvarsfullt sätt.

Kommentera