Veckans makthavare: Maria Abrahamsson

I morgon gästtalar [[Maria Abrahamsson]] på Makthavare.se:s tisdagsöl. Men redan i dag tar hon till orda under ett nytt segment här kallat ”Veckans makthavare”.

Ja varför överger en profilerad och väletablerad opinionsbildare ledarskribentskrivandet för att kandidera till riksdagen?

Mitt beslut att lämna Svenskan efter tio framgångsrika år var svårt och satt långt inne. Men när en sådan tanke väl har slagit rot och börjat skava i hjärnbarken finns bara en sak att göra för att återfå själsfriden. I mitt fall innebar det att jag i augusti sade upp mig från SvD för att i stället satsa på politiken. Från att hittills suttit bredvid och kommentera ska jag alltså nu förhoppningsvis göra någonting själv.

Steget är kanske inte så dramatiskt som det kan verka. Jag kan den politiska världen någorlunda väl efter att tidigare ha tjänstgjort såväl i regeringskansliet som i riksdagen, senast som politisk handlägger i moderatkansliet.

Den vanligaste frågan som jag har fått efter mitt beslut att växla spår är om jag verkligen tror att jag kommer att kunna påverka mer som riksdagsledamot än som ledarskribent.

Självklart kommer mina möjligheter att påverka och bilda opinion att se annorlunda ut som riksdagsledamot jämfört med att vara fast knuten till en redaktion och från dag till dag delta i spelet om vad som ska avhandlas på ledarsidan.

För en riksdagsledamot är dörrarna också stängda till panelande i tv-soffor eller i P1:s God Morgon Världen! Så visst, sammantaget kommer mitt mediala utrymme och avsättningsyta för att sprida åsikter av allehanda slag att krympa en hel del.

Å andra sidan inbillar jag mig, eller snarare vet, att riksdagen är en unik plattform för att knyta nya kontakter med beslutsfattare inom såväl politiken som Organisations- och Myndighetssverige. Kontakter som kanske inte leder till att man rankas högst på listor över landets viktigaste opinionsbildare, men gör dig till en väl så mäktig makthavare.

Återstår så bara detaljen att också lyckas bli vald.

* * *

Maria Abrahamsson siktar på en plats för [[moderaterna]] i Stockholm stad i riksdagsvalet 2010. Hennes hemsida/blogg hittas på mariaabrahamsson.nu.

Kommentera