Parvin Ardalan tog äntligen emot sitt Olof Palme-pris

2007 tilldelades den iranska kvinnokämpen och medborgarrättsaktivisten [[Parvin Ardalan]] Olof Palme-priset. När hon då försökte resa ut ur Iran slets hon fysiskt av planet. Men nu har hon kommit till Sverige. Inbjuden av den feministiska tidskriften Bang fanns Ardalan på plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg och det blev en högtidlig stund i Aftonbladets monter när [[Pierre Schori]] och [[Joakim Palme]] delade ut priset.

- Du är en aktivist som förtjänar all internationell uppmärksamhet, sa Schori när Ardalan mottog sitt pris. Du har jobbat hårt för lika rättigheter för män och kvinnor trots förföljelse, hot och trakasserier – och du var en av de första som gjorde världen uppmärksam på vad som hände i Iran. Du är en dedikerad demokrat och en formidabel feminist.
- Det är en ära att ta emot priset, svarade Ardalan, som också ville framhålla alla kvinnor i Iran som kämpar för demokrati.
[[Lawen Mohtadi]] och [[Sonja Schwarzenberger]], Bangs chefredaktörer, gjorde en kort intervju med Ardalan före prisutdelningen. Ardalan berättade då bland annat att hon under den gångna dramatiska sommaren upplevt några av sitt livs vackraste dagar.
- Vi aktivister var samlade hela tiden och överallt såg vi krav på förändring. Det var vackert.
- Vi hörde av oss till henne i somras, mitt under protesterna i Iran, och sa att vi jobbade med en feministisk tidskrift. Hon jobbar ju så mycket med kvinnofrågor och ville gärna komma och besöka oss i Sverige. Sedan har vi jobbat för att hon skulle komma hit, sa Mohtadi efter prisutdelningen.
- Vi var oroliga in i sista stund att hon inte skulle kunna komma, men igår andades vi ut, då fick vi bekräftat att hon satt på planet som lyfte.

Kommentera