Pp dansar in och c och kd ut – om studenterna får välja

[UPPDATERAD] [[Piratpartiet]] tar plats i riksdagen. [[Centerpartiet|Centern]] och [[kristdemokraterna]] åker ut samtidigt som det blir ett skifte på statsministerposten. Det skulle vara resultatet om Sveriges studenter själva fick avgöra riksdagsvalet nästa höst, visar en opinionsundersökning bland 1.500 svenska högskolestudenter.

Varannan student anser att jobben är den viktigaste valfrågan och utbildningsminister [[Jan Björklund]] är bäst av alla partiledare på studentfrågor. Det visar Academic Works undersökning bland studenterna.

Nästan hälften av studenterna anser att jobben är den viktigaste valfrågan. Det betyder att frågor som klimatet (13,3 procent), jämställdhet (5,9 procent) och fildelning (1,7 procent) får se sig slagna med hästlängder. På frågan om vilket partis politik som ger störst möjlighet att få ett jobb är det jämnt mellan [[moderaterna]] och [[socialdemokraterna]] med drygt en tredjedel av studenternas stöd vardera. Här får piratpartiet bara 1,1 procents stöd, i princip lika lågt som kristdemokraternas 0,9 procent.

Alliansen får sammanlagt 36,3 procent av studentrösterna vilka fördelas på moderaterna 21,7 procent, [[folkpartiet]] 8,9 procent, centern 3,5 procent och kristdemokraterna 2,2 procent.

Oppositionen får sammanlagt 43,9 procent vilka fördelas på socialdemokraterna 19,7 procent, [[miljöpartiet]] 16,6 och [[vänsterpartiet]] 7,6 procent av rösterna.

4,2 procent av studenterna röstar blankt. 3,4 procent uppger att de inte tänker rösta. Sverigedemokraterna tar med 3,3 procent av rösterna inte plats i riksdagen.

Bland teknikstudenterna röstar hela 11,6 procent på piratpartiet och tycker att personlig integritet är den näst viktigaste valfrågan. Sex av tio ekonomer röstar på ett alliansparti, vilket kan jämföras med att endast 0,9 procent av dem väljer en valseldel med namnet miljöpartiet. 17,6 procent av de kvinnliga studenterna anser att klimatet är den viktigaste valfrågan, bland de manliga studentväljarna är andelen drygt hälften så stor, 9,4 procent.

Hela undersökningsresultatet kan laddas ner här.

Fotnot: Undersökningen genomfördes mellan 8 och 15 september 2009. Totalt deltog 1.515 högskolestudenter genom att svara på en enkät.

* * *

Ny Teknik och Aftonbladet vinklar dock resultatet av undersökningen annorlunda. Trots att [[Sverigedemokraterna]] totalt bara får 3,3 procent av studenternas röster får de ändå hela 5,8 procent av de som pluggar teknik. Detta föranleder Aftonbladet att sätta den missvisande rubriken ”SD i riksdagen – om studenterna får välja”. Till Ny Teknik säger statsvetaren [[Stig-Björn Ljunggren]] att så många teknikstudenter säger sig rösta på Sverigedemokraterna ”beror nog på att betydligt fler män pluggar teknik än tjejer, och männens sätt att vara i tillvaron i huvud taget”.

Kommentera