Hallå där, Johnny Munkhammar

Den liberala författaren och debattören [[Johnny Munkhammar]] har i veckan som gått klarat det första nålsögat och gått vidare till det officiella provvalet för en plats på riksdagslistan för [[moderaterna]] i Stockholms län i valet nästa år. Hur går det i provvalet?

- Det får vi se. Jag har nu i första delen fått stöd från flera olika kommunföreningar och har därmed gått vidare till provvalet som börjar den 27 oktober. Min ambition är självklart att det ska gå bra i det och att jag ska få ett starkt stöd från de moderata medlemmarna under den här tiden.

- För att jag skulle gå vidare till provvalet krävdes det att bli nominerad av minst tre olika kommunföreningar, och även om inga siffror har släppts har jag hört att jag tydligen fick ett mycket brett stöd långt utöver tre kommuner.

Tänker du driva någon särskild kampanj riktad mot partiet inför provvalet?

- Ja, absolut. Det som pågår nu handlar om att man måste vinna förtroende från partimedlemmarna som röstar, och där är det är ett litet frågetecken hur man bäst når dem. Jag hoppas bli inbjuden till olika partiföreningar så att jag kan komma ut till dem och prata och presentera min kandidatur och mina idéer.

- I mitten på nästa vecka kommer jag lansera min kampanjwebb, så att jag med hjälp av den också kan bygga det starka stöd som behövs.

Hur bedömer du dina chanser att till slut hamna på en valbar plats på riksdagslistan?

- Jag hade inte gjort det här om jag inte bedömer att chanserna är goda. Min ambition är att få ett riktigt starkt stöd så att det dels skickar en signal om vilken politik partiet ska driva och dels blir ett stöd för min ambitiösa reformagenda. Om jag får ett stark personligt stöd kan inte den signalen negligeras.

Men hur förklarar du då din motion om arbetsrätten till partistämman? Den röstades ju ned.

- Jag hade skrivit fyra olika motioner till stämman. Den om miljöpolitik gick igenom och den om entreprenörskap i sjukvården gick igenom i stora delar. Skattemotionen fick också visst stöd. Den om arbetsrätten och LAS fick ett stark stöd i utskottet, och det blev till slut en kompromiss på stämman där man bland annat uttalade att arbetsrätten som den ser ut i dag är dålig för invandrare och ungdomar. Jag tycker att man kan säga att moderaterna nu har en ännu mer trovärdig arbetslinje.

- Jag fick ett generöst mottagande på stämman och det var väldigt roligt att vara där, även om det var retsamt att jag inte var ombud och därmed inte heller fick yttra mig om mina motioner. Så jag fick nöja mig med att kommunicera med mina goda vänner som var ombud och förse dem med argument i debatten.

Du har en bakgrund i folkpartiet. Hade inte det nya centerpartiet egentligen passat dig bättre med tanke på vilken syn de har på skattesänkningar och en förändrad arbetsrätt med mera?

- Jag lämnade [[folkpartiet]] efter en lång tids passivt medlemsskap. Droppen var när [[Erik Ullenhag]] skrev en debattartikel där han anklagade [[centerpartiet|centern]] för att vara alltför liberala. Och det tyckte jag inte att ett liberalt parti skulle göra.

- Jag har varit engagerad i samhällsdebatten i 15 år, och nu tyckte jag att det var dags att se om det går att uträtta något av allt det som jag har talat om under den här tiden. Och i en parlamentarisk demokrati är riksdagen den naturliga plattformen att driva politiska frågor. Nästan alla mina riktigt liberala vänner som är partipolitiskt engagerade återfinns i moderaterna, och de har också hand om de intressanta politiska frågorna. Moderaterna har generellt sett en bättre politik än centern även om de också har förbättrat sig på vissa centrala punkter.

Vad tycker du om att [[Maria Abrahamsson]] på SvD också har tillkännagett att hon kandiderar till riksdagen för moderaterna? Nu arbetar hon för en plats på listan för Stockholms stad och du för en plats på listan för Stockholms län.

- Det är jättebra att hon kandiderar och jag ser fram emot att hon och jag ska bli konstruktiva kollegor i riksdagen.

Kommentera