Reinfeldt vill bli som Erlander

Sverige är det goda folkhemmet. Landet lagom där alla ska ha det bra.
Statsminister [[Fredrik Reinfeldt|Fredrik Reinfeldts]] öppningstal på moderatstämman kunde lika gärna ha hållits av en socialdemokratisk statsminister.
Reinfeldts mål är att ta över [[socialdemokraterna|socialdemokraternas]] roll som statsbärande parti.
Han har dock en bit att gå både när det gäller att övertyga sina egna och väljarna. När Fredrik Reinfeldt talar om jämlik välfärd med hög kvalitet som ska betalas av alla via skattesedeln, om ”att se alla människor” får han inga applåder i Aros kongresscenter i Västerås. När han talar om ökad individuell frihet kommer applådåskorna.
Det är fortfarande det som de moderata ombuden vill höra, att partiet står för att var och en ska få möjlighet att bestämma över så mycket som möjligt själv. Det som står i konflikt med en hög skattefinansiering i ett solidariskt välfärdssamhälle.
För Fredrik Reinfeldt och [[moderaterna]] blir det en utmaning att i den kommande valrörelsen förklara hur löftena om exempelvis en jämställd sjukvård med hög likvärdig standard över hela landet ska kombineras med sänkta skatter.
Kvaliteten ska stärkas över hela linjen i vård, skola och omsorg, slog Reinfeldt fast. ”Bra skattesfinansierade välfärdsverksamheter utvecklar samhället.” Men samtidigt ska alltså uttaget av dessa skatter fortsätta att minska.
Var går då gränsen för hur lågt skattetrycket kan vara om den offentligfinansierade välfärden ska hålla tillräcklig kvalitet?
Fredrik Reinfeldt vägrar att ange någon exakt siffra, men låter antyda att skattetrycket nog inte kan sänkas så mycket mer. De 45-46 procent av den samlade ekonomin (BNP) som Sverige är nere i är ”konkurrenskraftigt i Europa”.
”Vi kommer att ha ett behöva ha ett stort skatteuttag.”
Skattetrycket blir alltså kanske inte så mycket lägre om statsministern ska lyckas med sin ambition att göra moderaterna till partiet för ”långvarigt statsbärande regeringsansvar.”
Säga vad man vill om Fredrik Reinfeldt. Han är långsiktig och uthållig. Talet på m-stämman och den fortsatta breddningen av moderaterna är bara nästa steg i den strategi han och finansminister [[Anders Borg]] lade fast redan ett halvår innan Reinfeldt blev vald till partiledare.
Moderaterna skulle bli det breda borgerliga partiet med socialt ansvar. Ungefär som de tyska kristdemokraterna.
Anders Borg brukar också tala om det socialdemokratiska starka samhället som en förebild. Det som fungerade med avtal mellan arbetsmarknadens parter innan s-regeringar började med onödig lagstiftning från början av 1970-talet och framåt. Till den modellen vill Borg tillbaka i modern tappning.
Och nu hänvisar Fredrik Reinfeldt till Tage Erlander när han öppnar en moderatstämma!
Han slutar med att säga att det finns ett utrymme att fylla:
”Rollen som det långsiktigt statsbärande partiet som ser hela befolkningen är ledig.”

Mona Sahlin och s-ledningen har all anledning att vara orolig. I morgon publicerar Aftonbladet en opinionsmätning som visar att socialdemokraterna numera bara är tredje största parti i Stockholm.
Moderaterna är störst, sedan kommer miljöpartiet som främsta utmanare.

Kommentera