Alliansen vinner valet 2010, tror väljarna.

Alliansen seglar i stark medvind. Det framgår av en mätning från Makthavare/Synovate av allmänhetens bedömning av vem som bildar regering efter nästa val.

Trots att regeringspartierna har legat under det rödgröna blocket i de flesta opinionsmätningar som gjorts sedan valet 2006 tror väljarna på en moderatledd regering även efter valet 2010. Förklaringen är den stora upphämtning som alliansen gjorde under den gångna hösten och vintern, tror Synovates analytiker Nicklas Källebring.

– Länge hade vänsterblocket ett försprång på 15-20 procentenheter. Under våren blev opinionsläget ganska jämnt. Väljarna betraktar opinionsutvecklingen det senaste året och använder det för att förutsäga framtiden, säger Källebring.

Undersökningen gjordes under perioden april-juni och omfattade 1406 personer. När Synovate gjorde samma mätning samma period 2008 trodde två av tre väljare på en s-regering efter nästa val. Idag är det bara 44 procent som tippar att Mona Sahlin kommer att bemanna Rosenbad

– Tron på att hon blir statsminister har minskat rejält, säger Nicklas Källebring.

– Det blir bekymmersamt för socialdemokraterna och Mona Sahlin om pessimismen för deras chanser att vinna valet ökar ännu mer, fortsätter Källebring och konstaterar att tilltron till ett regeringsskifte bland socialdemokraternas väljare har minskat sedan i fjol.

Det är moderaterna som är den stora vinnaren i Synovates mätning. 54 procent av väljarkåren tror att m bildar regering 2010. Bara 29 procent trodde det för ett år sedan. Särskilt stark är övertygelsen – föga förvånande- hos partiets egna väljare. Hela 95 procent av moderatsympatisörerna tror att Fredrik Reinfeldt behåller statsministerposten efter nästa val.

Samma höga siffra, 95 procent, hade socialdemokraterna vid förra mätningen 2008. Men nu har andelen socialdemokrater som tror på en socialdemokratisk regering minskat till 84 procent.

 

Statistik

Andel. Vilket eller vilka av följande partier tror du kommer att bilda regering efter riksdagsvalet 2010?

Kommentera