Lena Smedsaas: Här hoppar folk på en hela tiden

[[Lena Smedsaas]] slogs för att [[TV4]] skulle ha mer EU-bevakning inför parlamentsvalet. Att få igenom samhällsprogramidéer på TV4 är dock tufft, och det blev ett fåtal program.
– Det är väl av kommersiella skäl – TV4 är ju en kommersiell kanal.

– Man kan inte gå utan att få papper, det ringer folk och folk hoppar på en hela tiden.
Lena Smedsaas, politisk kommentator på TV4, upplever ett starkt tryck från lobbyister i Almedalen.
– Men faktum är att vi gör ytterst lite av det som inte är partipolitik. Möjligen kan man få idéer till att göra saker andra gånger. Under den här veckan har vi varken tid själva eller utrymme.

Lena Smedsaas har varit journalist i många år, och tidigare bland annat jobbat på [[TT]]. Hon upplever att det blivit mindre referat i medierna genom åren – något som hon kan sakna.
– Häromdagen tänkte jag på det i [[Dagens Nyheter|DN]]. De hade en kommentar av [[Henrik Brors|Brors]] och så var det ytterligare en artikel som handlade om något sidospår. Men man visste inte riktigt vad talaren egentligen hade sagt.

Vad skiljer ut er politiska journalistik och era analyser jämfört med [[SVT]]?
– Jag tycker nog att vi har en ambition att göra mer konkreta saker som berör människor. Det finns en stor medvetenhet hos oss att inte bara tala med makthavare utan även de som berörs av besluten. En sådan ambition tycker jag inte att man ser särskilt ofta i [[Rapport]], till exempel.

[[Sveriges Radio|Sveriges Radios]] [[Fredrik Furtenbach]] kallar er för en tv-sänd kvällstidning, håller du med?
– Ibland kan det väl finnas lite sådana inslag, men vi har ändå mycket mer av traditionell politisk bevakning än vad kvällstidningarna har. Här gör vi ju referat av talen till exempel. Men visst, ibland är vi kanske det, i en positiv bemärkelse. Kvällstidning kan vara positivt – som i att man gör någon form av tillämpning och tänker ett varv till på vem det berör.

Brist på resurser
Liksom de andra kommentatorerna Second Opinion intervjuat säger Lena Smedsaas att resursbristen gör att man i bland misslyckas med att granska makten.
– Då beror det inte på bristande ambitioner, utan brist på resurser.

Missbedömde ni intresset inför Europaparlamentsvalet i er bevakning?

– Jag tycker att vi skulle ha haft fler program, jag har varit med och slagits för det. Nu hade vi bara två program inom ramen för Kvällsöppet, som i och för sig var två bra program. Det är naturligtvis svårt att få in samhällsprogram, och det är väl av kommersiella skäl – det är ju en kommersiell kanal. Så hade vi ingen valvaka, och det tycker jag var jättejättetråkigt.

Handlar det mycket om vad som är kommersiellt när ni bestämmer vad ni ska bevaka?
– När det gäller Nyheterna finns det ju ingen sådan diskussion, då gör man precis samma nyhetsvärdering som man gör i tidningar, tv och radio. Tidningar är ju också kommersiella. När det gäller att göra specialprogram finns det naturligtvis en större kommersiell syn. Vi bombarderar de som bestämmer med programförslag, Då och då går det igenom, men det är lite tufft.

Många är nyfikna på vilka relationer ni har med politikerna. Hur är det med dig – har du ätit middag med [[Göran Persson]]?
– Nej, jag har aldrig blivit bjuden på middag av Göran Persson, det tycker jag är ganska skönt, haha. Jag har nog en ganska puritansk inställning till vilken relation man ska ha till politiker. Jag har jobbat länge så jag har en jobbrelation till många och har haft det länge, och jag har källor som jag måste ha goda relationer till. Jag brukar äta lunch med folk, det tycker jag är lagom.

Second Opinion har som ambition att följa upp nyheter och korrigera fel i medierna. Hur förhåller du dig till en sådan nyhetstjänst?
– Det tycker jag är bra, absolut. Vi har ingenting att vinna på att hålla på och förneka fel som är gjorda, tvärtom. Jag är en stor förespråkare av öppenhet. Visst gör vi fel ibland, det kan bero på både slarv och en önskan att göra saker lite bättre än vad det är. Det är bra om det granskas – det är ju på något vis ett steg till i det vi gör själva.

Misslyckats informera
Ekonomin och jobben blir de stora frågorna inför valet, säger Lena Smeedsas.
– Sedan ligger miljöfrågorna där och bubblar, och regeringsfrågan.

Hamnar utrikespolitiken och EU i skymundan igen?
– Ja, det tror jag.

Varför är valrörelsen så nationell?

– För att de är de frågorna som ligger människor närmast och politikerna vågar inte chansa på att i någon större utsträckning ägna sig åt sådant som man inte tror att människor är så intresserade av. De väger och gör mätningar om vad folk tycker är viktigast, och så riktar de in sig på det. Då hamnar inte utrikespolitik och EU speciellt högt.

Men har ni inte misslyckats lite i ert uppdrag då, i att informera om hur viktigt EU ändå är?
– Att EU egentligen är inrikespolitik – absolut, det har vi misslyckats med. Det visar ju den här valrörelsen.

Hanna Navier
www.second-opinion.sehanna34

Kommentera