Har alla råd med Almedalsveckan?

För sjätte året i rad arrangeras Alternativa politikerveckan, vid S:t Hansskolan i centrala Visby. De menar att det är en arena för gräsrotsrörelser och solidariska rörelser som agerar för djupgående samhällsförändringar.

På programbladet står det att ”Almedalsveckan uppfattas som en symbol för ett politiskt system som gör det vanliga folket till passiva åskådare”. På Alternativa politikerveckan (APV) står deltagande, dialog och mötet i fokus.

- Almedalsveckan liknar mer och mer ett pr-jippo, och det blir allt färre som av ekonomiska skäl kan delta, säger [[Anton Törnberg]] från APV:s arrangörsgrupp.

Det kostar att vara med på politikerveckan, vilket omöjliggör många ideella organisationers deltagande. Nätverket ”Varken hora eller kuvad”, som jobbar mot hedersrelaterat våld, har till exempel haft panelsamtal hos APV.

Med över 50 programpunkter, 2000 deltagare och 100 sovplatser växer även den alternativa veckan. I år är [[ABF]] samarbetspartner och det är mer uppstyrt än tidigare år med en arrangörsgrupp och kom-radioapparter.

– Vi har programpunkter, diskussioner och workshops som vi tycker är viktiga. Vi vill att hela gruppen ska kunna delta och vara delaktiga, förklarar Anton Törnberg.

Det är ett fulltecknat program där bland annat [[Brian Palmer]], professor i sociologi, håller kursen ”Crash course i att undersöka makthavare” som sträcker sig över hela veckan. Han varvar nonviolent communication med inbjudna föreläsare från pr-byrån [[Westander]], allt för att få en grund i hur man kan granska och förhålla sig till makthavare och politik.

Kommentera