Vanlighetshögern är här

Rambo mot Rimbaud?

Glöm det.

Den nya vanlighetshögern är här.

Hur ska ledaren för ett parti med mjukisfrågor bära sig åt för att inte försvinna in i tapeten?

Kanske som [[Göran Hägglund]] gjorde i Almedalen i kväll. Hans attack på kultursidorna kommer att gå till historien.

Kd-ledaren snodde den amerikanske radioprataren Rush Limbaughs aggressiva konservatism rak av. Från vänsterhåll hör Göran Hägglund, enligt talet, ”inte mycket annat än svårartade performancevrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet (sic), upplösningen av kategorierna” och sånt som ”i USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit”.

Och det var bara början. Jag hade svårt att tro mina öron.

Förmodligen är avskyn mot kultursidorna inte särskilt utbredd i de breda lager av ”vanlighetens folk” som Göran Hägglund vill ställa mot ett dekadent etablissemang. För kännedom är kd:s snittväljare är 52,7 år gammal, bor på landsbygden och är kvinna. Hon har nog annat att göra än att hata samtidskulturen, särskilt som de äldre kvinnorna är de mest flitiga kulturkonsumenterna.

Men Göran Hägglund talade nog inte till dem i kväll, utan  till oss journalister.

Och nog blev vi upphetsade alltid. Dels för att vi såg 80-talet gå i repris – minns när [[Alf Svensson]] blev den amerikanska popkyrkans avbild i Sverige.

Men framför allt för att det är första gången vi ser Rush Limbaugh-stilen hos en svensk partiledare.  Retoriken har slagit i USA, den kan slå här. Och vad kommer det att betyda i 2010 års valrörelse? I’m curious.

Poängen är att det inte är bara jag som är nyfiken på var detta ska sluta. Göran Hägglund kommer säkert få massor av  tillfällen att förklara sig, särskilt på alla kultursidor han finner så förhatliga.

Och det är just precis uppmärksamhet han behöver i partiets trängda läge. Är man så mikroskopiskt liten som kd numera är i opinionsmätningarna så är all uppmärksamhet en möjlighet att vända trenden.

Trackbacks

  1. [...] SANT?, Hägglund är Ute Och Fiskar Satir, Tack Hägglund nu fick jag bekräftelse på min tes!, Vanlighetshögern är här, Hägglund lyssnade jag på, Hägglund är den mest underskattade partiledaren i Sverige, [...]

  2. [...] om det i analysen i AB, ingenting i Expressen, ingenting i SvD, ingenting i DN och ingenting i Makthavare.ses specialsajt. Almedalen är bra märkligt, och socialpolitik är tydligen inte [...]

  3. [...] “Vi Kristdemokrater är verklighetens folk”, sade Göran Hägglund i sitt redan historiska tal i [...]

  4. [...] – Kristdemokratins kulturkamp – marsch på sluttande plan. Makthavare.se – Vanlighetshögern är här. VÄNSTRA STRANDEN – Kristdemokraternas Rotarypopulism. Kristen Vänster – Vilken planet [...]

  5. [...] sak som tagit sig genom mina tankar på senaste tiden är hur många i vardagen (vanlighetens folk kanske?) som faktiskt vet vad lagen om upphovsrätt, eller Copyright som det heter på engelska, kommer [...]

  6. [...] var Haage som höll i pennan när Hägglunds linjetal på sommarens riksting och sedan Almedalstalet skrevs. Det som kickade igång debatten om vanligt folk kontra kultureliten och som nu senast [...]

  7. [...] man kan ju undra om Livets Ord är det som Göran Hägglund definierar som vanligt folk. Han har ju sagt att det är det vanliga folket som borde bestämma och inte kultureliten. Hur han [...]

Kommentera