Ta debatten! Ta den och stick!

Har främlingsfientligheten ökat i Sverige? Vad beror det i så fall på och vilket ansvar bär de etablerade partierna? Sverigedemokraternas framgångar diskuterades på ett eftermiddagsseminarium under torsdagen.

Seminarium: Främlingsfientligheten i Sverige
Arrangör: Sensus studieförbund
Lokal: Gotlands högskola
Publik: ca 50 personer

Budskapet: Det politiska etablissemanget måste våga ta invandringsdebatten, men inte på Sverigedemokraternas villkor.

Citatet: ”I vårt parti säger vi att ’vi måste möta deras väljare’. Och då tycker ni att, ååå, det låter jättefint, de har en bra strategi. Men alltså, vi gör inte det.” (Luciano Astudillo, S)

Enligt en opinionsundersökning beställd av Sensus tror 63 procent av de svarande att främlingsfientligheten har ökat. Statsvetaren [[Gissur Ó Erlingsson]] inledde seminariet med att diskutera vad vi vet om huruvida främlingsfientligheten ökar i Sverige. SOM-undersökningarna visar att främlingsfientliga attityder tvärtom är i dalande sedan 1993 – dock från förvånansvärt höga nivåer. (1993 ansåg över 50 procent att det finns för många utlänningar i Sverige.)

Om inte [[Sverigedemokraterna|Sverigedemokraternas]] framgångar beror på ökad främlingsfientlighet, vad är då förklaringen? Erlingsson argumenterade för att det finns en god främlingsfientlig mylla att plöja i. Det är inte förändrad jordmån som är förklaringen, utan att SD nu fått en någorlunda fungerande organisation och börjat kampanja och agera lokalt i kommunerna. De kommuner där SD har framgång är inte annorlunda än andra, den viktigaste framgångsfaktorn ligger redan i det att man ställer upp.

Främlingsfientlighet har alltid funnits, menade [[Pernilla Ouis]], forskare vid [[Malmö Högskola]]. Den har börjat uppmärksammas först nu därför att acceptansen för den har minskat.

– Utbudet av främlingsfientliga åsikter har blivit större, sade Pernilla Ouis, inte minst i form av en stor främlingsfientlig bloggosfär. Det finns en rädsla för att ta diskussionen med främlingsfientliga åsikter, och det är inte bra.

Hur ska Sverigedemokraterna hållas utanför [[riksdagen]]? [[Elisabet Svantesson]] (riksdagsledamot, M) ansåg att hennes uppgift var att verka för en bra integrationspolitik för sakens egen skull, inte specifikt för att hålla Sverigedemokraterna ute. Känner inte [[Moderaterna]] ett flås i nacken från SD? Nej, Svantesson menade att svenska väljare skiljer sig från de danska och att SD knappast kommer att bli särskilt stora. [[Luciano Astudillo]] argumenterade, tvärtom, för att det var en central uppgift att ta striden med SD. Närmare detaljer om hur det går till berördes dock inte.

Elisabet Svantesson och Luciano Astudillo hamnade i ett polemiskt meningsutbyte om det omdebatterade s.k. svenskhetskontraktet.

– En simplistisk lösning på ett mycket mer komplicerat problem, sa Astudillo. Detta hjälper inte unga killar och tjejer i en svår situation. Svantesson svarade att hon inte förstod hur det kunde vara så kontroversiellt att tydliggöra att alla i Sverige måste följa svensk lag.

– Vi överdriver Sverigedemokraternas framgångar enormt, påpekade Gissur Ó Erlingsson. Kom ihåg att det är helt unikt i ett större perspektiv att Sverige inte har ett sådant parti i parlamentet. Tittar man på hur opinionen ser ut är det stora frågan hur Sverige kunnat vara utan ett parti som detta.

– Ska man verkligen ge invandringsfrågan så stort utrymme när den inte är så viktig för väljarna, frågade moderatorn [[Nisha Besara]]. Integrationsfrågan hamnar på tionde plats.

– Den är viktig för många, svarade Svantesson och fick medhåll från flera i panelen.

Samtidigt gav Astudillo uttryck för en påfallande uppriktig självkritik.

– Vi är väldigt dåliga på att tala med Sverigedemokraternas väljare. Vi tar dem inte på allvar och pratar med dem på riktigt utan att fördöma dem.

En publikfråga från nationalekonomen [[Sven-Olov Daunfeldt]] problematiserade om det verkligen är rationellt att ta offentliga debatter med Sverigedemokraterna, när partiet är så marginellt. Om SD har 3 procent stöd från början måste man vinna 97 procent av publiken för att inte SD ska vinna på debatten, och det lär man inte lyckas med.

– Det ligger mycket i vad du säger, men samtidigt skapar man ett oerhört martyrskap. De som håller med känner att vi inte vågar ta debatten, svarade Elisabet Svantesson.

Comments

  1. Roger Svensson says:

    Redan att det anordnas speciella seminarier om Sd (naturligtvis utan deras medverkan) får väl anses som en stor framgång för dem. Ingen skulle väl ens komma på denna bisarra idé när det gäller något annat parti? Det luktar desperation lång väg, vad man än säger så upplevs Sd uppenbarligen som ett högst påtagligt hot mot det politiska etablissemanget hegemoni. Let’s face it, Sd sitter i en guldsits vad det politiska etablissemanget än tar sig till, försöker man frysa ut dem så framstår man som rädda och fega översittare vilket bara gynnar Sd och försöker man ”ta debatten” så har Sd allt att vinna och inget att förlora, ” damned if you do, damned if you don’t”!

  2. Anonym says:

    Vilken sjuk kosmopolitisk, mångkulturell, svenskfientlig, islamvänlig och globalistisk massinvandringspropaganda. Budskapet är kristallklart: Sverigedemokraterna är det enda alternativet för den som inte vill ha nationalstaten Sveriges undergång.

Trackbacks

  1. [...] sig med “the electoral behavior of xenophobic voters” og Erlingsson med “Beror Sverigedemokraternas framgångar på ökad främlingsfientlighet“, men i hvis statistiske interesse det er, har jeg svært ved at se. Det svenske demokrati er [...]

Kommentera