Betyg på Göran Hägglund – 1 plus

• Mandaten: minus
I det senaste valet förlorade [[kristdemokraterna]] ganska rejält med mandat. Det var [[Göran Hägglund|Hägglunds]] första val och ingen kunde förvänta sig annat – att efterträda [[Alf Svensson]] innebär uppförsbacke oavsett vem som axlar efterträdarskapet. Och möjligtvis kunde det varit värre, men en tillbakagång är en tillbakagång.
Göran Hägglunds betyg blir ”minus”.

• Makten: plus
Göran Hägglund har en central position i Alliansregeringen och kristdemokraterna är ett pålitligt och offervilligt parti i regeringen. Partiet har trots sin litenhet ett område som är viktigt såväl för väljarna som för dem själva.
Betyget här blir också ”plus”.

• Leverans: noll
Precis som [[centerpartiet]] kan kristdemokraterna berömma sig om att ha genomfört en del förändringar som inte är storvulna men ändå oerhört betydelsefulla för de grupper som det hjälper. Exempelvis en kömiljard som kraftigt minskar köerna till vården. Men något flaggskepp som syns för den stora väljarmassan och som gör att partiet kan surfa fram i debatten – som exempelvis folkpartiet gör i skolfrågan – har inte kristdemokraterna och Göran Hägglund lyckats få.
Göran Hägglund får därför även här ”noll” i betyg.

• Opinion: noll
Opinionsutvecklingen för kristdemokraterna är stabil. De ligger hyggligt tryggt ovan fyraprocentsspärren och har säkerligen en buffert av stödväljare som kommer till undsättning om den skulle komma oroväckande närmre.
Betyget till Göran Hägglund blir därför på denna punkt ”noll”.

• Partiledarförtroendet: noll
Andelen väljare som i undersökningen uppger att de har förtroende för kristdemokraternas Göran Hägglund har minskat med en procentenhet och ligger nu på 22 procent.
Opinionsanalytikern på [[Synovate]], [[Nicklas Källebring]], poängterar också att Hägglund har långt från de förtroendesiffror som Alf Svensson en gång hade. Men noterar också att ingen efterträdare till Alf kan matcha hans extraordinära position.
Göran Hägglunds betyg blir därför ”noll”.

• Medienärvaro: noll
Göran Hägglunds medienärvaro är ganska hög och fördelningen mellan ”toppar” och ”bottnar” är ganska jämnt fördelade.
Betyget blir därför ett ”plus”.

• Partiledartal: plus
Göran Hägglund höll ett starkt ideologiskt tal, som lyckades framställa hans eget parti som det dels fortfarande var i opposition (mot den rödgröna ofriheten) och dels vid makten att göra något åt eländet.
Det var ett tal där han gav sig på piraterna och ”gratisgenerationen” på ett icke-opportunistiskt sätt, och därmed skaffade sig en fiende. Vilket mycket väl kan fungera.
Attacken mot chockvänstern och försvaret av vanligt folk var också träffande och Hägglund fick många skrattsalvor för sin frikyrkohumor, samt över tjugo applåder. Han stod upp för medelklassen, hårt arbetande människor och det ”normala”, mot kultursidor och halvterrorister.
Oavsett åsikterna om innehållet vad det ett mycket bra tal.
Sammantaget
Göran Hägglund har ett minus, 2 plus och 4 nollor, slutbetyget blir därför 1 plus.

Comments

 1. Henrik says:

  Noll i leverans? Inte ens du kan vara så orättvis… :-)

  Möjligen har inte folk märkt förändringarna än, men få ministrar har levererat i närheten av lika mycket.

  Fördubblat tandvårdsstöd med ett rejält högkostnadsskydd.
  Rätt att välja läkare i primärvården i hela landet.
  Första statliga psykiatriprogrammet på åratal.
  Omreglerad apoteksmarknad som komme öka antalet apotek och tillgängligheten rejält.
  Vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.
  Halverade vårdköer på ett halvår.
  Stärkt patientsäkerhet.

  Och ett antal andra saker, gissar jag.

  Bedömningen kanske säger mer om Stig-Björns värdering av vårdfrågorna, de frågor som väljarna själva listar som viktigast om jag minns opinionsmätningarna rätt…

 2. Rogge says:

  En mycket viktig invändning/korrigering som nog är helt avgörande för KD:s framtid: Slutbetyget blir egentligen 2 plus.

 3. 1) Du skriver det själv, väljarna har nog inte märkt det än, och leverans handlar här om att göra något som märks, eller till och med märkas, och det fattas ännu, sorry en nolla, det är snällt.
  2) Hägglund får 1 minus och 2 plus, det blir, om vi slår ihop det, ett plus!

 4. Rogge says:

  Ja, matematiken verkar det inte vara problem med. Problemet var väl att du ger inlägget Medienärvaro ”noll” i rubriken, men ”plus” i kommentaren.

  Så jag gissade på att du felmärkt din rubrik till den delen.
  Kan jag ha haft rätt?

  KD lever ju på gränsen och så det gäller att kriga för alla små poäng. ;)

Kommentera