Alkoholbråk i Almedalen

[[Sveriges Bryggerier]] och [[Sprit & Vinleverantörsföreningen]] skriver i ett pressmeddelande att de känt sig trakasserade och förföljda av [[Ungdomens nykterhetsförbund]] (UNF). ”De har verkligen byggt upp en obehagligt hotfull stämning mot oss”, säger [[Cecilia Giertta]] som är vd för Sveriges Bryggerier.

Under veckan har Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen bland annat låtit en skådespelare gestalta mellankrigstidens storsmugglare Algoth Niska och kring honom delat ut informationsmaterial om vikten av sänkta alkoholskatter i Sverige – för att motverka privatinförsel, smuggling och langning.

UNF svarade genom att följa efter ekipaget och dela ut eget informationsmaterial som ifrågasatt alkoholnäringens motiv. I denna aktion deltog bland annat UNF:s ordförande [[Robert Damberg]].

”En hord av UNF:are med Damberg i spetsen följde varje steg vi tog, det var mycket obehagligt”, uppger Cecilia Giertta i pressmeddelandet. ”Denna brist på demokratisk respekt, att trakassera andras opinionsbildning, gör tyvärr att vi avbryter våra aktiviteter”.

Makthavare.se ringde upp Robert Damberg och bad honom kommentera utspelet från Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen. Han menade att alkoholnäringens agerande var ”ganska löjligt”.

- Det de påstår är för det första en lögn, det är rätt patetiskt faktiskt. Vi hörde från deras företrädare redan i början av veckan att planen var att åka hem i dag. De avbryter alltså inte inte alls sina aktiviteter i förväg.

Damberg uppger att UNF blivit utskällda av Cecilia Giertta och [[Erika Nylander]], vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen. Dessa ska också hotat med att polisanmäla UNF för förtal, varpå Damberg uppger sig ha erbjudit att gå och hämta en polis som stått en bit bort – något som alkoholnäringens representanter inte nappat på.

- Vi gick respektfullt på fem meters avstånd från dem. Man tycker att två vuxna direktörer borde klara av att få motargument från några 17-åringar, säger Robert Damberg.

Comments

 1. Marcus says:

  Cred till UNF som står på sig och är så rebelliska som ett ungdomsförbund bör vara. Om damerna som trakasserats lämnar walk over är det bara att gratulera ungnykteristerna.

 2. stackars SVL och bryggerier. Det är inte lätt att vara förföljd av sanningen, ungefär 5 meter bakom sig.

 3. Carolina says:

  Go UNF!

 4. Hahahaha, heja UNF! Det finns ju tillräckligt många propagandainsatser på Almedalen – fler debatt och fler vinklar på samma fråga.

  Ge alkoholindustrin ett gäng duktiga PR-konsulter också… så här hanterar man INTE motståndare.

 5. Läs boken PILLERPLANETEN.( webbplats ”promaxmedia.se”
  Författaren beskriver om missbruk, fusk och manipulation med rusmedel och dropning/droger i Sverige. Desvärre har hela den svenska missbrukspolitiken kapsejsat enligt folkhälsoinstitutet.
  Det omsätts illegalt cirka 13 000 miljoner kr/år på droger i Sverige. På min skriftliga förfrågan till riksrevisionsverket om varför man årligen betalat ut miljardbelopp till olika statliga och kommunala institutioner (c.a 20-30st)som inte klarar av sitt jobb med missbruksprevention – så svarar de artigt att det inte är omöjligt att man kan göra e sådan revision men betonar även sin integritet.
  Det är helt uppenbart menar jag att stora delar av socialtjänsten och sjukvården på sina håll blivit ett ”möjliggörarsystem” för fortsatt missbruk. ( The Enabling System)-
  10-12 % av sveriges befolkning har kemiskt beroende (alkoholism, narkomani, läkemedel) I boken beskrivs olika lyckade strategier mot missbruk!!!

 6. Läs boken PILLERPLANETEN.( webbplats ”promaxmedia.se”
  Författaren beskriver om missbruk, fusk och manipulation med rusmedel och dropning/droger i Sverige. Desvärre har hela den svenska missbrukspolitiken kapsejsat enligt folkhälsoinstitutet.
  Det omsätts illegalt cirka 13 000 miljoner kr/år på droger i Sverige. På min skriftliga förfrågan till riksrevisionsverket om varför man årligen betalat ut miljardbelopp till olika statliga och kommunala institutioner (c.a 20-30st)som inte klarar av sitt jobb med missbruksprevention – så svarar de artigt att det inte är omöjligt att man kan göra e sådan revision men betonar även sin integritet.
  Det är helt uppenbart menar jag att stora delar av socialtjänsten och sjukvården på sina håll blivit ett ”möjliggörarsystem” för fortsatt missbruk. ( The Enabling System)-
  10-12 % av sveriges befolkning har kemiskt beroende (alkoholism, narkomani, läkemedel) I boken beskrivs olika lyckade strategier mot missbruk!!!

 7. Minna says:

  Men vad töntiga Vin och Spritleverantörerna är! Det de saluför är faktiskt en drog, inget livsmedel. De är knappast några offer för att ett gäng UNFare bestämmer sig för att dela ut lite egna flygblad. De verkar bara vilja att fjortisarna super sig fulla på deras öl istället för smuggelsprit.

Trackbacks

 1. [...] Nu har de gjort ett utspel, som resulterat i lite uppmärksamhet från tidningen Hela Gotland och sajten makthavare.se. [...]

Kommentera