Makten och öppenheten – på väg till Gotland

Jag brukar få höra att jag är en mästare på att packa lätt. Och jag lovar, av mina 35 kilo packning är det max 2 kilo kläder. Resten är prylar som jag räknar med kommer att behövas för en teknikintensiv vecka. Ett av målen med närvaron under Almedalsveckan är att hitta de som har intressanta saker att säga om makten och öppenheten, dokumentera det, och använda det för att rivstarta projektet. Är du en av dem, eller vill tipsa om någon, så hojta bara.

Men den fysiska packningen är ändå relativt lätt att bära. Betydligt tyngre, rent av blytunga, är alla idéer som redan börjat dyka upp. Knappt en vecka in i projektet, och innan vi ens hunnit starta på riktigt, har vi över 20 namn som säger att de vill bidra. Magkänslan säger att det här kommer att bli suveränt. Om du är i Visby under veckan så se till att du hör av dig, vi har alldeles säkert något att snacka om.

Till sist, på tal om idéer. Förra veckan avslutades med två dagar på Reboot 11 i Köpenhamn. Den konferensen, med sitt unika format, är alltid en energikick. I år mer än vanlig – många av sessionerna handlade om precis sådant som ”Makten och öppenhet” ska kika på. Eller vad sägs om ”Open Government Data”, ”Bottom up cities”, ”Social Web, Social Change and the return of community” och ”Participatory platforms for democracy”. En riktig pärla var ”Sue the state into openness” om hur aktivister i Schweitz tröttnade på dåliga upphandlingar och nonchalanta myndigheter. Nu ligger frågan i domstol, men redan har det lett till skapandet av en parlamentarisk grupp med 21 deltagare från deras motsvarighet till riksdagen.

Men mest inspirerande var ”Government asks: What is the ideal digital policy of the 21st century?” Det var precis det. Tjänstemän från danska styret frågade, öppet och rakt, vad bör vi göra? Diskussionen som följde var underbart engagerad, kreativ och alldeles för kort. Här har vi en bra modell, som jag lär återkomma till. Återstår att se om vi har några svenska makthavare som är beredda att ställa sig upp och lyssna…

Förresten, borde vi inte ha en Sunlight Foundation i Sverige?

stuff