Bra är inte tillräckligt

Seminarium: Nytt ledarskap, nya lösningar, nytt mod, för att rädda vår värld.
Arrangör: Länsstyrelsen på Gotland och Respect
Plats: Länsstyrelsens trädgård
Publik: Omkring 300 personer
Budskapet: Climate Justice = nytt buzzword

Till skillnad från estradpoeten Emil Jensen, som enligt hans egna ord kan ses som ”en naiv idealist som dör på slutet”, så var huvudtalarna allt annat än naiva.

- Det sker för lite, vi kan göra mycket mer än vad som görs, det var [[Mary Robinson|Mary Robinsons]] budskap på Almedalens öppningsseminarium.

[[Margot Wallström]], [[Gro Harlem Brundtland]], Mary Robinson och [[Maud Olofsson]] sätter nu press på politiker, företag och privatpersoner för att få till stånd ett kraftfullt avtal på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn, december 2009.

Under strålande sol förklarade Mary Robinson att miljödiskussionen har gått från att kretsa kring begreppet hållbar utveckling till att nu introducera Climate Justice (klimaträttvisa). Vilket innebär insikten om att klimatförändringar påverkar, men också att människor drabbas olika hårt. Fattiga länder drabbas hårt och kvinnorna i dessa länder drabbas generellt allra hårdast. Samtidigt som dessa länder står för en försvinnande liten del av koldioxidutsläppen.

Det nystartade företagsnätverket [[BLICC]] (Business Leaders Initiative on Climate Change) fanns på plats med en rykande färsk broschyr som visar hur företagen har lyckats minska sina koldioxidutsläpp. Det finns en tydlig förhoppning om att svenskt näringsliv ska stå i centrum när Sverige har ordförandeskapet i EU och bli den goda förebilden för världen. Coca-Colas företrädare pratade om vikten av att sätta höga mål och att våga satsa. Men om tanken är att man ska gå från att ”bara göra” till att göra ”det bästa tänkbara”, så tillhör BLICC:s statistik förra generationens tänk. Eftersom de redovisar företagens miljöförbättringar och inte hur de skulle kunna se ut . Men nu gäller det alltså att växla upp och börja jämföra sin prestation med bästa tänkbara målbild. Hur skulle den statistiken kunna se ut?

Kommentera