Makthavare lajvgranskar partiledardebatten

Faktafel, glidningar eller rena rövare?  Vid årets sista partiledardebatt ordnade Makthavare expertgranskning i realtid. Läs alla inläggen.

Här är panelen som stått för granskningen:

1. [[Fredrik Svensson]], Rektorsakademien (skolan)
2. [[Stig-Björn Ljunggren]], statsvetare (partiledarnas stil och framtoning)
3. [[Ann-Sofie Kolm]], nationalekonom Stockholms universitet (arbetsmarknad/konjunktur)
4. [[Andreas Bergh]], nationalekonom, Ratio (ekonomi/offentliga finanser)
5. [[Karin Rebas]], ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån (IT/integritet)
6. [[Martin Ådahl]], chef för tankesmedjan Fores (klimat, utrikes)
7. [[Jessica Ritzén]], Fattigbloggen på Aftonbladet (gräsrotsperspektiv)
8. [[Nicklas Källebring]], analytiker Synovate (opinion)
9. [[Annika Ström Melin]], EU-journalist (EU)

Fredrik Reinfeldt i talarstolen. (09:04)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Fredrik Reinfeldt]] har klätt sig som han vore på väg till en statsmannasammankomst (alt begravning) men inleder med att prata som satt han i en morgonsoffa. Statsmannen blir politikkommentator.

Fredrik Reinfeldt om att lyssna på ungdomar (09:10)

rebasKarin Rebas säger: [[Fredrik Reinfeldt]] inleder med att ta upp EU-valet och påpeka att politikerna måste bli bättre på att lyssna på ungdomar – implicit, ta in de ungas syn på internet och integritet. Problemet är väl att ungdomarna har hört Reinfeldt tidigare, när han lovat att inte ”jaga en hel ungdomsgeneration” av fildelare. [[Moderaterna|Moderaternas]] vaga löften har sannolikt mycket låg trovärdighet i gruppen som röstat på [[Piratpartiet]].

Reinfeldt säger att han tar ansvar – men budgetunderskottet ökar rekordsnabbt (09:15)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: [[Fredrik Reinfeldt]] vill uppenbarligen gärna framstå som ansvarstagande när det gäller de offentliga finanserna. I själva verket är Sverige ett av de länder där budgetunderskottet tillåts öka mest och snabbast – detta enligt regeringens egen vårproposition.

Sahlin om svenska modellen (09.20)

stigStig-Björn Ljunggren säger: Om [[Fredrik Reinfeldt]] är den sobre ansvarstagande statsmannen är nu [[Mona Sahlin]], röd men inte överdrivet röd, ute efter att beskriva sig som den erfarna, som varit med förr, som står för det trygga Sverige. Medan Reinfeldt är ”nybörjare”.

Om jobbskattepolitiken (09:20)

kolmann-sofieAnn-Sofi Kolm säger: Är då jobbskattepolitik en bra eller dålig politik. Det finns ett relativt starkt forskningsstöd för att ett jobbskatteavdrag som gör det mer lönsamt att arbeta relativt att inte arbeta ökar sysselsättningen på lång sikt. En ökad avkastning på arbete ökar arbetskraftsdeltagandet och sökaktiviteten hos de arbetslösa. Samtidigt kan ett jobbskatteavdrag dämpa löneökningarna i löneförhandlingarna, vilket sänker jämviktsarbetslösheten.

Reinfeldt om klimatutsläppen? (09:21)

adahlMartin Ådahl säger: Det är det alltid lite lurigt att som [[Fredrik Reinfeldt]] tala om 40 procents sänkningar av klimatutsläppen i Sverige när stora delar ska av dem ska köpas upp utomlands, i fattiga länder. Då räknar man så att säga dubbelt sett till klimatavtalet i Köpenhamn, även om det är bra för klimatet.

Fredrik Reinfeldt och väljarna (09.27)

nicklasNicklas Källebring säger: Inledningen är troligen en försmak på vad partierna vill att nästa års valrörelse ska handla om. [[Fredrik Reinfeldt]] önskar troligen se en valrörelse som handlar om  vem som är bäst på att sköta sveriges ekonomi (ett av deras starkaste områden enligt väljarna) och styra landet. Detta kryddar han med  att kommunicera en beskrivning av verkligheten som många rörliga väljare kan ställa upp på och arbetslinjen som bidrog till deras valseger 2006.

Om utgiftstaken och de automatiska stabilisatorerna (09:26)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: I replikskiftet med [[Mona Sahlin]], drar [[Fredrik Reinfeldt]] nytta av att de automatiska stabilisatorerna gör att underskottet ökar så snabbt. Men kan fråga sig vilken regeringens strategi egentligen är: Ekonomiskt ansvarstagande och återhållsamhet, eller lovprisande av att akassa och annat ökar automatiskt i lågkonjunkturer så att underskottet därmed ökar? För det kan väl inte vara så att svaret beror på vem Reinfeldt för tillfället debatterar med?

Hursomhelst, den kritiska frågan är hur som helst följande: Kommer regeringen att låta utgifterna att öka på ett sätt som gör att utgiftstaken överskrids, eller kommer man att sänka andra offentliga utgifter så att utgiftstaken hålls? Om utgiftstaken ska hållas, är stimulanserna i de automatiska stabilisatorerna inte längre lika stora. Om de inte ska hållas, är det också ett intressant besked.

Ett svar på den frågan under dagens debatt vore upplysande!

Lars Ohly om bostadsproblemen kl (09.28)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Lars Ohly]], i kavaj inköpt på PUB, går till angrepp som en kommunist förväntas göra. Kamreren [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldt]] får på pälsen av människornas förestpråkare Ohly. Men Reinfeldt fick inte något besked om vilken konkret politisk åtgärd för bostadsproblemen som Ohly har, och om koalitionen är med på detta. Än en gång försöker Reinfeldt bygga bilden av att oppositionen fabulerar och inte har något konkret avsvarstatagnde.

Jan Björklund om skolan (10.03)

fredrik-21Fredrik Svensson säger: [[Jan Björklund]] säger att utbildningspolitiken är skälet till hög ungdomsarbetslöshet. Helt sant. Men han missar målet helt. Det riktiga skälet är att de gamla regeringarnas och han själv som minister helt saknar visioner. Men tydliga visioner förpliktigar. Otydliga visioner kräver inga stora satsningar utan ger utrymme för att prata förbud av lärlingsprogram, mobiltelefoner och polishämtning av omotiverade elever. Naturligtvis krävs helt andra politiska visioner för att skapa världen vassaste skola i en global värld. Utbildning är samhällets mest avgörande plattform….

Rätt av Björklund (10:03)

kolmann-sofieAnn-Sofie Kolm säger: Forskningen ger stöd för Björklunds påstående om yrkesinslag i gymnasieutbildningen. Lärlingsplatser på gymnasiet, gymnasiestudier med yrkesinriktning kommer sannolikt att förbättre arbetsmarknadssituationen för en grupp ungdomar. Detta visas bla i en nyligen genomförd studie från IFAU.

Mona Sahlin vill locka de unga. (10.04)

jessicaJessica Ritzén säger: [[Mona Sahlin]] talar till ungdomarna. Men glömmer att de inte lyssnar. Senaste tittarmätningen visar att riksdagsdebatterna lockar så få under 25 att de knappt är mätbara. I stället är 60+ i stor majoritet. Ändå är de ganska få. Knappt 36 000 såg förra junidebatten. En dryg procent av våra pensionärer sitter bänkade just nu. Kanske borde Sahlin pratat med dem i stället?

Sahlin om resultatet i EU-valet. (09.37)

nicklasNicklas Källebring säger: [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]] beskrivning av EU-valet tyder på att hon tagit intryck av kritiken bland sina partikamrater i storstäderna. Valresultaten beskrivs inte i samma positiva ordalag som dagarna efter valet. I likhet med sina interna kritiker beskriver hon valet som en tillbakagång för s och pekar särskilt ut resultatet i storstäderna, även om det sker som ett ganska lågmält konstaterande.

Peter Eriksson drar byxorna av JAS (09.33)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Peter Eriksson|Peter Erikssons]] inlägg var en nykter framställning av att överheten mörkar JAS-mutorna. Polisen jagar tonårsbarn, men när storgubbarna fifflar läggs det åt sidan. Reinfeldt retirerar in i ämbetsmannarollen och vägrar kommentera annat än att åklagarn gör sitt och han har själv mönstrat fler poliser.

Flummigt om utsläppen (10:05)

adahlMartin Ådahl säger: Återigen talas det väldigt mycket om hur många procent vi ska minska utsläppen i Sverige. [[Maud Olofsson]] anklagade Sahlin för att lova runt och föreslå tunt, men trots att hon menade att regeringen redovisar ”ton för ton” hur vi ska bli klimatbättre, så är det väldigt generellt, från båda sidor. Knappt en tydlig konkret idé.

Maud Olofsson pratar skola. 10.18

fredrik-21Fredrik Svensson säger: Maud tar upp frågan ungdomar och entreprenörskap, bra.  Men hon missar att skolan borde innehålla ett lärande som fokuserar på kreativitet och idéskapande. Detta kräver dock ett rejält omtag på skolans grundvärderingar och arbetssätt. Hela den svenska skolan idag bygger på värderingar hämtade ur industrisamhället där anställningsbarhet var huvudbjälken. Därför har vi just en skola som fokuserar på det. Den vägen leder ingenstans i den nya världen.

Reinfeldt och folket. (10.00)

jessicaJessica Ritzén säger: Reinfeldt har redan lämnat Sverige. Helt gått in i rollen som EU-ordförande. Nu talar han till folket i Europa inte till de arbetslösa i Sverige. Kanske hoppas han göra en Persson. Som vann förtroende och röster på att bli ”larger than life” under sitt ordförandeskap. Återstår att se om strategin håller för att hålla krisen borta. Reinfeldt har ändå rätt i att ”automatiska stabilisatorer” är ett tråkigt ord. Så varför använder han det?

Vem ska ha bollen? (09.55)

stigStig-Björn Ljunggren säger: Framtoningen blir allt klarare. Mona Sahlin och Koalitionen försöker nagla fast Alliansen vid allt elände. De har inte gjort vad de borde alt. de vill skapa detta elände. Alliansen vill framställa sig som ansvarstagande och att oppositionen antingen inte har något att komma med, eller alt har dolda avsikter. Kan inte eller döljer något.

Kvinnor och män (10.31)

jessicaJessica Ritzén säger: Maud mot Mona. Lavendelblått mot rosenrosa. När kvinnorna drabbar samman blir nyanserna knivskarpa. Debatten om kris och arbetslöshet lyfter i deras replikskifte. Nej, nu slutar de! Nu är det Ohlys tur. En svart kavaj.

Maud och IT (10.33)

rebasKarin Rebas säger: Internet och integritet är inga högprioriterade frågor i partiledardebatten. Först en timme in valde Maud Olofsson att ta upp frågan. Hon medgav i sitt anförande att Piratpartiets framgångar handlar om mer än fildelning: ”Det handlar om värderingar om integritet, medborgerliga fri- och rättigheter”.

Mer om Maud och IT (10.34)

rebasKarin Rebas säger: Olofsson lovade att Centerpartiet ska ta till sig ungdomarnas åsikterom nätet i pariets valanalys. Hon räckte också ut handen till Piratpartiet, som hon tror skulle platsa i den liberala gruppen i EU-parlamentet. Liberala värderingar om personlig frihet och integritet är viktiga för både Piratpartiet och Centerpartiet, hävdar
Olofsson.

Reinfeldt sämre än Olofsson om upphovsrätt (10.35)

rebasKarin Rebas säger: På det här området har [[Maud Olofsson]] något större trovärdighet än [[Fredrik Reinfeldt]] – Centerpartiet har tidigare visat sig vara ett parti där finns utrymme för idédiskussioner om exempelvis upphovsrätt, mycket tack vare unga, profilerade ledamöter som Annie Johansson. Nu gäller det valanalysen leder till något mer än luftiga formuleringar om att partiet ska lyssna på de unga.

Girlpower? (10.36)

stigStig-Björn Ljunggren säger: Dottern om den outfit som [[Mona Sahlin]] och [[Maud Olofsson]] har: ”Tanterna ser lika ut”.

Är ungdomsarbetslösheten verkligen ett problem? (10:20)

kolmann-sofieAnn-Sofie Kolm säger: Ungdomsarbetslösheten är visserligen hög i både absoluta och relativa termer. Men är det ett stort problem? Mycket tyder på att ungdomar i sin helhet inte är en sk svag grupp på arbetsmarknaden. Den genomsnittliga arbetslösa ungdomen var under förra året arbetslös i knappt 12 veckor. Motsvarande tid för  personer mellan 24-54 år var 30 veckor. Det medför att ungdomar i mindre utsträckning än andra riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet. Stadsministerna har dock rätt när han pratar om ungdomar med låg utbildning, men det är inte en korrekt beskrivning av ungdomar generellt.

Skola: det gäller inte bara resurser (10.27)

fredrik-21Fredrik Svensson säger: [[Mona Sahlin]] lyfte de ungas perspektiv, och det är viktigt. Hon använder slitna argument som minskade resurser för skolan. Självklart behövs resurser men forskning och erfarenhet visar att skolor med knappa resurser kan lyckas fantastiskt bra med lärandet medan skolor med stora resurser kan göra sämre ifrån sig (och tvärt om). Resurserna är inte avgörande, utan istället vad skolan fokuserar på för innehåll och hur de jobbar och bygger äkta relationer med de unga.

Vindkraftskampen har börjat (10:36)

adahlMartin Ådahl säger: [[Peter Eriksson]] lyfter fram ett verkligt problem med den nya vindkraftssatsningen – på grund av interna borgerliga förhandlingar har en blockering lagts in i den extremt ambitiösa vindkraftssatsningen genom att kommunerna måste godkänna alla vindkraftsbyggen, Där kommer man tvingas göra ändringar med tiden. Och visst kunde skatten på vindkraft sänkas ytterligare. Sedan har [[Maud Olofsson]] rätt om att certifikaten för alternativ energi ändå ger en vindkraftsboom. Men den hade kunnat vara mycket kraftfullare om inte den här sistaminutenändringen med kommunvetot.

Bättre än Sverige på klimat? (10:37)

adahlMartin Ådahl säger: [[Maud Olofsson]] efterlyste ett land som är bättre än Sverige på klimat. Hon har rätt i att få länder är bättre när det gäller att vända utsläppstrenden. Men en rad länder, bl a Indien, har lägre utsläpp per person. Schweiz är ungefär lika bra bland de rika länderna, per invånare och per BNP-enhet.

Centerledarens taktik (10.39)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Lars Ohly]] har en övertydlig argumentationslinje: Han beskriver det elände som regeringen skapat – med bostadsbrist för ungdomar och en vård som riktas mot de halvfriska medan de sjuka hamnar vid sidan om. Grattis! Ni har lyckats! säger Ohly.

Nu fick han också [[Maud Olofsson]] att bli polemiker och försvarare, och hon ändrar då framtoning från örntill hackspett.

Reinfeldts insatser mot ungdomsarbetslösheten tveksamma (10:40)

kolmann-sofieAnn-Sofie Kolm säger: Det finns anledning att vara kritisk till åtgärder som syftar till att sänka arbetslösheten för ungdomar generellt, såsom exempelvis de riktade socialavgiftssänkningarna för ungdomar som [[Fredrik Reinfeldt]] tidigare nämnde. En orsak är att  sådana åtgärder kan innebära att ungdomar tränger undan äldre på arbetsmarknaden. Eftersom ungdomar generellt sett har kortare arbetslöshetstider kan sådana åtgärder öka den totala arbetslösheten eftersom äldres arbetslöshet med större sannolikhet permanentas.

Ungdomsarbetslösheten inte så oroande (10:41)

kolmann-sofieAnn-Sofe Kolm säger: Frågan är om vi bör vara särskilt oroade för ungdomsarbetslösheten i dagens pressade konjunkturläge. Ungdomar drabbas alltid hårdare av arbetslöshet än den övriga befolkningen vid en konjunkturnedgång. Dock visar forskning på att de negativa långsiktseffekterna av arbetslöshet är mindre för ungdomar än för andra. Erfarenheter från 90-talskrisen visar att personer under 25 år som förlorade jobben hade lägre risk att bli långtidsarbetslösa än motsvarande personer mellan 25 och 30 år.

Partiledarstil i manegen (10.38)

stigStig-Björn Ljuggren säger: [[Peter Eriksson]] tog åter rollen som faktasparkare. Han körde upp vindkraftsproblematiken i nyllet på [[Maud Olofsson|Olofsson]] som åter fick gå i klinch. Hon får en stilpoäng för att så stiligt glida förbi Peter Erikssons invändningar om att hon plötsligt tror att höjda skatter är bra för investeringsviljan. Hennes beskrivning av vindkraftsutbyggnaden – att den tagit fart under Alliansen – var en uppenbar lögn med framfördes med exkat den bestämda fräckhet som en stor politiker ska ha. Vind i Olofssons vindsnurror! Chutzpah!

Ekoeffektiv ekonomi det nya mantrat (10:43)

adahlMartin Ådahl säger: Regeringen, [[Maud Olofsson|Maud Olofssons]] och Miljösveriges nya mantra, kommer upprepas tills du blir lika matt som av ordet utanförskap.

Retorik, SAAB och kängor (10. 53)

stigStig-Björn Ljunggren säger: Ett mycket väldisponerat tal av [[Maud Olofsson]] som försöker visa örnperspektiv som en statsman/kvinna. Som sedan landade i att konkret kommentera SAAB och ge en känga till populism hos Koalitionen.

Maud O och piraterna (10.54)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Maud Olofsson]] börjar med att prata om ungdomarna, om pirater och fildelning, om engagemanget som de etablerade partierna måste ta till sig. Hon till och med friade lite till piraterna. Det är Stureplanscentern som talar. Och sedan väver hon in detta på ett positivt sätt i regeringens politiska insatser. Och antyder att vi behöver mer flexibiltet. Inse att det är nya tider.

Inte ett ord om ordförandeskapet (10:52)

annikaAnnika Ström-Melin säger: Om två veckor tar Sverige över EU:s rullande ordförandeskap. Det blir ett ovanligt besvärligt halvår med stora motsättningar rörande bla finansregleringen i EU, utvidgningsförhandlingar, klimatförhandlingar, fördragsundantag för Irland, val av ny kommission, nytt fördrag….Om allt detta – inte mer en några inledande ord från [[Fredrik Reinfeldt]] i Sveriges riksdag. Oroväckande.

Sahlin lika inkonsekvent som Reinfeldt (10:52)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: [[Mona Sahlin|Sahlin]] var lika inkonsekvent som [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldt]]: Budgetunderskottet kan inte rimligen vara både för litet och för stort… Den kritiska frågan är följande: Kommer regeringen att låta utgifterna att öka så mycket att utgiftstaken överskrids, eller kommer man att sänka andra offentliga utgifter så att utgiftstaken hålls? Ett svar under dagens debatt vore upplysande!

Röstfiske i alliansens starkaste väljargrupp. (10.50)

nicklasNicklas Källebring säger: [[Mona Sahlin|Mona Sahlins]] försöker vinna poänger bland pensionärerna genom att prata om jobbskatteavdraget som pensionärerna inte får ta dela av. Ett av skälen till detta (förutom att s tycker det är orättvisst) är att försöka ta poäng bland de äldre väljarna där alliansen har sitt starkaste stöd.

Ungas jobb kan tränga undan äldre (10:53)

kolmann-sofieAnn-Sofie Kolm säger: Det finns anledning att vara kritisk till åtgärder som syftar till att sänka arbetslösheten för ungdomar generellt, såsom exempelvis de riktade socialavgiftssänkningarna för ungdomar som [[Fredrik Reinfeldt]] nämnde. En orsak är att sådana åtgärder kan innebära att ungdomar tränger undan äldre på arbetsmarknaden. Eftersom ungdomar generellt sett har kortare arbetslöshetstider kan sådana åtgärder öka den totala arbetslösheten eftersom äldres arbetslöshet med större sannolikhet permanentas.

Har Sverige en linje i Iran-krisen? (10:55)

adahlMartin Ådahl säger: Bra att [[Mona Sahlin]] vågar tala om Iran, i ett annat ganska tamt inlägg. Synd att [[Fredrik Reinfeldt]] inte kommenterade den största internationella frågan just nu, med vår stora iranska community i Sverige. Som blivande EU-ordförande kommer han få hantera situationen.  Bildt har ju inte varit sedvanligt aktiv i frågan.

Björklund från stort till litet (10.55)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Jan Björklund|Jan Björklunds]] framtoning var inledningsvis klassiskt folkpartistiskt, ett angrepp på Iran och diktaturen och terrorism. Sedan gick han via EU-valet (för att liksom några av de andra Alliansledare spinna på valresultatet) till att tala skolan och angripa socialistisk jantekapning av topparna i samhället för att alla ska bli mediokra. Alla vill inte bli akademiker, kör han med också. Skicklig profil. Kunskap för medelklassen. Högskoleskepsis för arbetarklassen.

Jan Björklund om skolan (10.59)

fredrik-21Fredrik Svensson säger:  [[Jan Björklund]] påstår att kunskapsresultaten  sjunkit de senaste 20 åren. Helt korrekt, eftersom intresset för skolan sjunkit i takt med att samhället utvecklats. Frågan som bör ställas av Jan Björklund och [[Lars Ohly]] och de andra bör ställa sig är: Hur ändrar vi skolans innehåll så att den på ett modernare sätt attraherar unga människor och ger Sverige chansen att möta konkurrensen från Kina och USA som nu helt reformerar skolan utefter antaganden om hur vi lär i en modern tid?

Äntligen pensionärer (11.01)

jessicaJessica Ritzén säger: Efter en och halv timme med ungdomsfokus får så pensionärerna lite uppmärksamhet. [[Mona Sahlin]] konfronterar [[Jan Björklund]] om jobbskatteavdraget som varken gör från eller till för pensionärerna. Björklund tvingas för en minut överge sin disciplinära katederpolitik. Han låter pekpinnen vina över sossarnas höjda skatter som drabbar alla. Även pensionärerna. Det står 0-0 i äldredebatten.

EU försvann (11:02)

annikaAnnika Ström-Melin säger: Sedan [[Fredrik Reinfeldt]] och [[Mona Sahlin]] med några inledande, korta och en smula pliktskydliga ord kommenterat EU-valets utgång och Sveriges kommande EU-ordförandeskap försvann EU ur debatten…

Ohly och Björklund i närkamp  (11.02)

stigStig-Björn Ljunggren säger: En viktig framtoningsförändring markeras av [[Lars Ohly| Ohly]]. Han försöker återerövra ordet ”kunskap” till Koalitionen. [[Jan Björklund|Björklund]] utmanas på hemmaplan! Frågan är dock om inte Björklund lyckas rädda Komvux-förslaget från kritik? Är det rimligt att att den som är godkänd på en utbildning ska kunna gå gång på gång för att få höja betygen? Det går ju att tenta sig fram till, eller gå högskoleprovet? Sobert och sakligt av Björklund, men det är uppenbart att Koalitionen försöker snatta ”kunskap” inför 2010.

Inget forskningsstöd för Peter Erikssons slutsats (11.04)

fredrik-21Fredrik Svensson säger: [[Peter Eriksson]] menar att elever som misslyckas bör inte bör ges nya möjligheter att genom Komvux återhämta missade kunskaper och erfarenheter. Man bör här komma ihåg att många ungdomar har problemtyngda pubertetsproceser eller sociala svårigheter i hemmet etc och att detta påverkar studiemotivation. Man får intrycket av att de elever som inte helt lyckas inte ”kan lära” och och resursmässigt inte ska ges för många chanser. Men det visar forskningen inga argument för. Snarare tvärt om, med personlig mognad kommer ansvar för sitt lärande och det borde politiken fokusera på ur ett framtidsperspektiv.

Skojigt! (10.07)

jessicaJessica Ritzén skriver: Så färglös är han faktiskt inte, [[Peter Eriksson]]. Men [[Jan Björklund]] verkar helt vilse i den rödgröna röran. Lyckas kalla mp-ledaren för [[Lars Ohly]]. Inte bara en, utan två gånger. Han får underkänt betyg förstås och hemläxa. Eriksson var måttligt road, [[Fredrik Reinfeldt]] däremot skrattade högt.

Vem har rätt om ungdomsarbetslösheten? (11:10)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: [[Mona Sahlin|Sahlin]] och [[Maud Olofsson|Olofsson]] dryftade ungdomsarbetslöshet och LAS. Sahlin har rätt i att LAS inte är enda orsak till den höga svenska ungdomsarbetslösheten, men mycket forskning tyder på att Olofsson har rätt i att LAS är en viktig orsak till att arbetslösheten är särskilt hög bland ungdomar och invandrare. LAS gynnar de fast anställda, men skapar inte trygghet för de som har en svagare koppling till arbetsmarknaden.

Sahlin och jämlikheten (11.13)

andreasberghjuni08Andreas Bergh skriver: [[Mona Sahlin]] argumenterade tidigare som om skattesänkningar ökar klyftorna medan skattehöjningar är god fördelningspolitik. Men på lång sikt är det förmodligen viktigare hur pengarna används: En högkvalitativ grundskola är exempelvis ett av de viktigaste jämlikhetsfrämjande inslagen i välfärdsstaten. Vore intressant med en kommentar till att borgerliga Stockholm satsar mer på skolan än s-styrda Göteborg och Malmö.

Skojfrisk Bredarydsledare (11.19)

stigStig-Björn Ljunggren säger: Som Bankeryds glimmrande nattljus över Vätterns västra strand gled kristdemokraternas ledare [[Göran Hägglund]] in i debatten och med dagens snyggaste slips som tillhygge höll han ett stort tal över sjukvården och förbättringarna. Stilen var ansvarstagande och framtoningen medmänsklig. Alliansen, Hägglund och sjukvårdspolitiken på patienternas sida. Koalitionen och socialdemokratin på systemets sida.

Sedan slutade han med att vara skojfrisk och prata om trollerikonster. Felsägningen om ”jag som socialdemokrat…” gav det hela en pikant smakhöjning. Han lyckas kombinera småputtrig trevlighet med seriös faktabehandling.

Kd-ledare lysande, men sosse?? (11.22)

jessicaJessica Ritzén säger: [[Göran Hägglund]] tränger igenom rutan med humor och bländande retorik. Han använder folkliga tv-programmet ”Talang”, och liknar de rödgröna vid en trollkarl. Som blandar bort korten och trollar fram pengar ur öronen på små skuttande överraskningskaniner. Sahlin svarar med samma mynt, och replikerar att Hägglund nog snart trollat bort alla väljare.  Att socialminister Hägglund plötsligt kallar sig socialdemokrat är förstås också stor humor, om än oplanerad. Mer sådant! Då orkar vi kanske i 400 minuter.

Svårt undvika vårdköer. (11.24)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: Förvirrad debatt om vården mellan [[Mona Sahlin|Sahlin]] och [[Göran Hägglund|Hägglund]]. Ett försök att tydliggöra: 1. Vill man ha vård som är billig för patienten, är det svårt att undvika köer. Oavsett om vården är offentlig eller privat. 2. Onödiga läkarbesök (eller allt för få läkarbesök) kan bli utfallet i både privata och offentliga system: Det beror på hur läkarna och vårdpersonalen betalas.

Mellanöstern in på banan (11.27)

adahlMartin Ådahl säger: [[Lars Ohly]] kommenterar Bibi Netanyahus nya offensiv, och kritiserar i gott sällskap av Jimmy Carter.

Ohly med s-känsla. (11.31)

stigStig-Björn Ljunggren säger: [[Lars Ohly|Lars Ohlys]] framtoning är lätt vänstersosseinriktad. Han säger en massa som man kan höra av vanligt sossefolk i rörelsen. Han fortsätter också sin valda inriktning med att gratulera Alliansen. Han är ute efter att vi ska se dagens verklighet (jämmerdalen) är resultatet av en medveten politik. Inte en slump som trillat ur en internationell finanskris. Därefter visar han att det finns ett alternativ.

Kvinnorna, äntligen! (11.37)

jessicaJessica Ritzén säger: [[Lars Ohly]] gör sitt jobb. Omfamnar alla svaga grupper.  Han är den första att ge debatten ett feministiskt perspektiv och slår ett slag för kvinnolönerna. Folkperspektivet lyser annars med sin frånvaro. Enda gruppen som får uppmärksamhet är de unga. För att det är de som drabbas värst i krisen? Eller för att det var de som avgjorde EU-valet? Vad tror ni?

Björklund oklar om Finanspolitiska rådet (11.48)

andreasberghjuni08Andreas Bergh säger: Spännande: Nyss frågade [[Jan Björklund]] [[Lars Ohly]] vad vänstern tycker om budgetreglerna, och Ohly gav ett (minst sagt) undvikande svar… Men enligt Finanpolitiska rådet har regeringen själv inte särskilt stor marginal till utgiftstaket – och rådet rekommenderar att taket ska få spräckas! Menar Björklund att vänsterpartiet är lika oseriöst som Finanspolitiska rådet?

Miljöpartiets tydliga EU-omsvängning 11.52

annikaAnnika Ström Melin säger: [[Peter Eriksson]] talar om ”massiva” investeringar för en grön utveckling i EU och [[Maria Wetterstrand]] har sagt ja till EU-gemensamma abortlagar. Miljöpartiet har gått från en extrem ståndpunkt i EU-frågan till en annan på kort tid.

Piratflaggan på halv stång (11.57)

rebasKarin Rebas säger: [[Peter Eriksson]] inleder också med att nämna [[Piratpartiet|Piratpartiets]] framgångar – det är läge att ”förstå och agera efter” engagemanget i nätpolitiken. Mer konkret än så tycks han inte bli. Överhuvudtaget verkar nätet vara långt ner på partiernas agendor. De som har markerat att de är intresserade av frågan har bara vågat sticka ut huvudet en liten bit, ingen kommer med tydliga förslag.

Nja, Peter Eriksson! Om hushållsnära tjänster (11.54)

kolmann-sofieAnn-Sofie Kolm säger: Skattelättnader för hushållsnära tjänster syftar inte till att ge subventioner till de bäst ställda som [[Peter Eriksson]] menade. Dessa skattelättnader syftar till att öka arbetstiden för de som redan arbetar. Tjänster som enkelt kan utföras hemma leder till att folk arbetar för mycket hemma ur ett samhällsekonomiskt perspektiv trots att de är produktivare på marknaden. Kanske just denna reform kommer att möjliggöra för kvinnor att gå från deltid till heltid.

Peter Eriksson kopplar till gräsrötterna (12.00)

jessicaJessica Ritzén säger: [[Peter Eriksson]] gör ett seriöst försök. Han talar om inte Till folket. Så åtminstone Om folket. Han berättar om Milan och Sara, några av den halva miljon som står utanför välfärdssamhället. Som inte har rätt att vara sjuka eller ens arbetslösa. Som lever på orimliga 3 680 kronor i månaden. Eller ännu mindre. Eriksson får dagens längsta applåd.

Faktafel (mp) om bra klimatsatsningar (12.03)

adahlMartin Ådahl säger: [[Peter Eriksson]] lyfter fram Sydkorea som exempel på klimatbra krissatsningar, men sanningen är att Sydkorea är ganska ensamma om att inte blanda i en mängd klimatnegativa satsningar. Sverige är inte heller sämst i Europa på energieffektivitet.

Hmm, hur är det med koldioxidskatten, Maud? (12.03)

adahlMartin Ådahl skriver: I ett replikskifte börjar [[Peter Eriksson]] och [[Maud Olofsson]] äntligen bli konkreta i klimatfrågan – och Maud Olofsson avfärdar några av de konkreta förslag som oppositionen har lite väl snabbt, det lät nästan som hon är mot höjd koldioxidskatt, men det är annars hennes linje att höja den.

Comments

  1. Det här var ju i princip samma kommentarsdravel som vilken skvallerblaska som helst. Stig-Björn Ljunggren kommenterar deras klädsel och Fredrik Svensson pratar om sina personliga vänsteråsikter om skolan. Den enda som tycks uppfylla några som helst krav på objektivitet och seriös insikt är Ann-Sofie Kolm. Vilket skräp, lägg ner.

  2. Starvid says:

    Stig-Björn är ju alltid bra, men vissa saker var ju rent löjliga som Fredrik Svenssons flummande:

    ”skolan borde innehålla ett lärande som fokuserar på kreativitet och idéskapande. Detta kräver dock ett rejält omtag på skolans grundvärderingar och arbetssätt. Hela den svenska skolan idag bygger på värderingar hämtade ur industrisamhället där anställningsbarhet var huvudbjälken. Därför har vi just en skola som fokuserar på det. Den vägen leder ingenstans i den nya världen.”

    När ska de tjattrande klasserna sluta hata industrisamhället och krama den personalintensiva lågförädlande servicesektorn? När ska man fråga sig i vilken bransch den allt mer avancerade tekniken används, och kanske fråga sig vad det är för några som utgör den exportindustri som försörjer vårt välfärdssamhälle?

    Grrr.

  3. om denna granskning ska bli annat än tyckande från de inblandat skulle det vara bra med länkar till statistiken mm som åberopas

  4. Antilytiker says:

    Dessa analytiker som tror att Svenskarna inte har förstånd at tänka själva- det bästa är väl om de helt enkelt håller käften

  5. Fredrik Svensson (11.04):

    Vad snackar du om? Hur får du ihop det inledande

    ”Peter Eriksson menar att elever som misslyckas bör ges nya möjligheter att genom Komvux återhämta missade kunskaper och erfarenheter.”

    med slutsatsen

    ”Man får intrycket av att de elever som inte helt lyckas inte “kan lära” och och resursmässigt inte ska ges för många chanser. Men det visar forskningen inga argument för.”

    Du kanske menade att Komvux måste *kombineras* med insatser för att stärka elevernas personlig mognad. Eller så missade du att skriva in ett ”inte” i första citatet, t.ex. ”inte bör ges”.

  6. Fredrik Svensson says:

    Du kanske menade att Komvux måste *kombineras* med insatser för att stärka elevernas personlig mognad. Eller så missade du att skriva in ett “inte” i första citatet, t.ex. “inte bör ges”.

    – Jepp missade det i brådrasket…sorry :-) tack !

  7. Mathias says:

    Genom att läsa på Komvux kan man inte bara öka sitt betyg, man ökar även sin kunskap. Om man vill bli civilingenjör så räcker kanske inte en 3:a i matte från gymnasiet, även om man rent betygsmässigt kan komma in på utbildningen, man vill kanske öka sin kunskap om matte och väljer därför att läsa upp ett år på komvux.
    Det är bättre att en elev får öka sin kunskap och förbereda sig inför sina högre studier innan eleven börjar än att eleven skall gå ett par år på universitetet och kanske misslyckas.

    Låt oss ha kvar möjligheten till att söka kunskap via komvux även i framtiden.

  8. Jag har förståelse för de som vill ha länkar till statistik, men sanningen är att det är svårt att hinna med att skriva och lyssna. Kanske vi kan komplettera i efterhand. Vad gäller uppgifter om vem som är klimatbäst rekommenderar jag iea.org statistics och oecd.org under environment, samt klas eklunds bok Vårt Klimat – bland annat. Vad gäller energieffektivitet EU-kommissionens sammanställning på deras portal.

  9. @Ilmar

    -Sluta klaga, allt kan inte vara perfekt från första början. Jag tycker att det bra initiativ.

  10. ha ha – det här var stor komik! Ann-Sofie Kolm ”objektivitet” grundar sig på borgerlig politisk ekonomi. Med hitte-på begrepp som ”jämviktsarbetslöshet”. Och ”lönsamhet” i relation till vadå? Leva? Bygga JAS-plan? Plocka dammråttor i varandras lägenheter?

    Ett trossystem som påminner om marxismen-leninismen där svaret oftast redan finns i frågan. Själva utgångspunkten är marknadsorienterad utan hänsyn till vad folk faktiskt vill med samhället och livet för en ändlös kapitalackumulation. Men som Kenyes sa, i det långa loppet är vi alla döda.

    Att forskningen (skön hänvisning, för neoklassisk (med utlöpare) skolbildning är ju fri från ideologisk kantring långt ut på högerkanten) visar att profitkvoten fallit under flera decennier och därmed innebär att systemet håller på att kollapsa under de ständiga spekulationsbubblor som uppstår när det inte finns någon produktiv verksamhet att gå in i för allt överskottskapital, ignoreras fullständigt.

    Att försöka lösa en strukturell överproduktionskris med jobbskatteavdrag är ju rena skämtet, dessutom innebär det ju en lose-lose situation då de extra pengarna leder bara till meningslös kapprustningskonsumtion hos medborgarna. Ingen blir lyckligare, man når bara en högre materiell nivå. Istället för att det konsumtionsutrymmet görs genom det offentliga där icke-positionella upplevelser som kort pendlingsavstånd, fri tid, bra miljö, frihet på jobbet som medför alla folk faktiskt mår bättre än att köpa en större platteve för att inte ha en mindre än grannens eller svågerns.

    Den dagen när ni går utanför ramarna och klär av politikerna på riktigt, då har ni en funktion att fylla.

  11. Kul initiativ med direktkommentering! Synd nog kunde jag inte följa debatten live. Men jag ställer mig frågade till om man kan kvalificeras som ”gräsrot” bara för att man lekt fattig i en kvällstidningsblogg en tid…

  12. Ilmar gnäller över att jag kommenterat klädseln. Jag har dock tagit med det enbart om jag tror att det spelar roll för framtoning och stilprofil. Däremot hinner man inte väva samman detta med innehållet när det ska gå så snabbt och Nallepuhjärnan inte hänger med. Ska försöka bättra mig. Men slipsval etc har betydelse för hur partiledarna (och andra) uppfattas, vem kan säga annat?

  13. Är det bara jag som har svårt att få ihop begreppen ”expertpanel” och ”Stig-Björn Ljunggren”?

  14. Luttrad says:

    Hur kan så många ”expert-kommentatorer” totalt missa att avslöja Mona Sahlins återkommande rå-bluff (t ex i sitt 1:a maj-tal 2009 i Malmö och nu i riksdagen 17 juni 2009) om att (s)ossepolitiken inte ökade förmögenhetsklyftorna under (s)-styret på 1990-talet fram till valet år 2006?

    Förmögenhetsklyftorna VÄXTE enormt mycket under perioden ända fram till år 2005 när (s) styrde Sverige. Se nedanstående länkar till artikel i DN med tillhörande diagram som tydligt visar att både Professor Johan Fritzell och Mona Sahlin har fel.

    Den allra rikaste procenten (1%) svenskar har tillgångar värda cirka 2 700 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än 40 procent av Sveriges samlade förmögenheter.

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=721467

    http://www.dn.se/polopoly_fs/1.623443!rikingar.swf

    Förmögenheterna omfördelades och koncentrerades till de redan rika. Rödadeln var med på tåget när personer som Björn Rosengren, Göran Persson, Anitra Steen, Laila Freivalds, Annika Billström, Ulrica Messing, Wanja Lundby-Wedin (LO), Ylva Thörn (Kommunal) m fl roffade för sig allt vad de orkade.
    Mvh

  15. Luttrad says:

    Tillägg till min kommentar ovan:

    Sorry!

    Länken till grafiken…

    http://www.dn.se/polopoly_fs/1.623443!rikingar.swf

    verkade tyvärr inte fungera så bra, men den finns på denna DN-sida.

    http://www.dn.se/ekonomi/rikaste-svenskarna-matchar-usas-mest-penningstarka-1.685278

    Klicka på länken: ”Förmögna svenskar drar ifrån”

    Här är f ö länkar till Mona Sahlins 1:a maj-tal 2009 i Malmö där hennes rå-bluff om förmögenhets-tillväxten också framfördes.

    1:a maj talet – YouTube video:

    http://www.youtube.com/watch?v=kXiT-LahB7k

    1:a maj talet i text:

    http://www.socialdemokraterna.se/Mona/Tal/2009/Mona-Sahlins-tal-pa-forsta-maj-2009/

    Mvh

  16. Kalle Mange Westerberg says:

    Mkt bra initiativ Fokus. Och bra med förslag om att komplettera med länkar i efterhand för de som vill kontrollera källhänvisningar.

    Personligen skulle jag uppskatta om det gick att sortera kommentarerna efter expert – det blir mycket skrollande för den som är intresserad av ett visst område. Det kan ju också göras i efterhand.

    Skulle också uppskatta ett snabbare sätt att förstå vilket ämne varje inlägg handlar om. Nån sorts taggning.

  17. Eva Olsson says:

    Man måste nog vara Stockholmare för att gilla ett sådant här erbarmligt skådespel. Bra ”abe” att du röt till. Det är märkligt att de allra flesta som har någon maktposition i Stockholm tror att de har den därför att andra människor är dummare än de. Informationssamhället gör att vi är många nu som kan avslöja när maktinnehavare far med osanning. Vi vanliga undrar t.ex. hur maktetablissemanget kan låta Krister van der Kwast få lägga locket på och avsluta sina undersökningar enbart till fromma för maktapparaten. Såg dock att Eriksson tog upp mutor och JAS, men han tog inte upp den korrupta maktapparaten som prenumererar på van det Kwast tjänster. Finns det ingen heder kvar någonstans i hela huvudstaden?
    Av de medverkande utmärkte sig Björklund. Han uppträder som om han fortfarande vore en mellanstadieelev med förkärlek till mobbing. Lågt utvecklade människor som han tiges bäst ihjäl med iskall och ihållande tystnad…

Trackbacks

  1. [...] faktagranskas i realtid av en panel av “experter”. Deras analys kan följas på sajten makthavare.se, som är ett initiativ av tidskriften Fokus. Syftet är, för att citera sajten, att peka på [...]

  2. [...] 17, 2009 Ann-Sofie Kolm, nationalekonom på Stockholms Universitet, kommenterar partiledardebatte: Ungdomsarbetslösheten är visserligen hög i både absoluta och relativa [...]

  3. [...] hela granskningen på makthavare.se, och kolla på debatten på svtplay.s   [...]

  4. [...] förutsebart munhuggande som vi vant oss vid. Trist men inte överraskande. Intressant är däremot Makthavare.se:s grepp att låta ett antal sakkunniga, och politiskt bevandrade, personer direkt kommentera och [...]

  5. [...] onsdags kommenterades partiledardebatten live av nio experter på makthavare.se. Jag ringde upp projektredaktören Cecilia Garme för att höra hur det gick till. Cecilia Garme. [...]

  6. [...] Roligast var som vanligt Göran Hägglund. Särskilt när han inte förstod det själv. Och kallade sig socialdemokrat i stället för socialminister. Läs mer på Makthavare.se [...]

  7. [...] Makthavare.se » Makthavare lajvgranskar partiledardebatten [...]

Kommentera