Socialdemokraterna – om väljarna älgarna får välja

[[Socialdemokraterna]] beskriver gårdagens val som en stor framgång. I ett brev till de socialdemokratiska aktivisterna som publicerats på partiets hemsida skriver [[Mona Sahlin]] att 

140 000 fler väljare valde att rösta på Socialdemokraterna jämfört med valet 2004.

Moderaterna har haft som uttalat mål att bli Sveriges största parti i valet till Europaparlamentet – så blev inte fallet. Socialdemokraterna är fortsatt Sveriges största parti.

Socialdemokraterna, som tidigare var det parti som alla andra svenska partier förhöll sig till, förhåller sig nu till [[moderaterna]]. Det faktum att det gick dåligt för [[Fredrik Reinfeldt|Fredrik Reinfeldts]] parti är tillräckligt för att utropa seger. Det är en stor mentalitetsskillnad som tydligt visar att den socialdemokratiska partiledningen nu betraktar sitt parti som ett parti bland andra.

I Europaval har den svenska socialdemokratin haft oerhört svårt att mäta sig. Även om det svenska socialdemokratiska partiet brukar omnämnas som ”världens starkaste” så finns det ingenting av den styrkan i Europavalen. 2004 hamnade den svenska socialdemokratin på efterkälken bland de europeiska systerpartierna. I år ser man ut att nå ett högre resultat än genomsnittet bland de europeiska socialdemokratiska partierna, men det beror på ett stort bakslag för socialdemokratin på Europanivå.

Tittar man istället på var socialdemokraterna skördar sina framgångar och bakslag på den nationella nivån står det klart att i älgarnas rike där är socialdemokraten kung. I  Norrlandslänen och glesbygd där gör socialdemokratin stora framsteg, men i storstäderna och Skåne där går det bakåt. Som makthavare.se tidigare redovisat så är socialdemokraterna fjärde största parti i Stockholms stad. Denna utveckling skrämmer säkert strategerna på Sveavägen 68, men frågan är vad socialdemokraterna har för vapen att ta till för att vinna väljarna i E4-Sverige. Älgarna är ju redan vunna.

Trackbacks

  1. [...] där stödet för socialdemokratin tämligen starkt, något som bland andra Peter Gustavsson och Magnus Ljungqvist skrivit mer om. Peter noterar även, och tangerar det jag reflekterat över, att klassröstandet [...]

  2. [...] ta hälften av det junilistan lyckades med i förra valet, sverigedemokraternas stabila framfart, socialdemokraternas flykt från städerna, centerpartiets stå-och-stampande, vänsterpartiets envisa kliv mot existensminimum, feministiskt [...]

  3. [...] på den här jorden. Exempelvis Magnus Ljungkvist som på den utmärkta sajten Makthavare.se konstaterar att sossarna må gå hem i glesbygden ”hos älgarna” men uppfattas som irrelevanta av [...]

Kommentera