Vilka har makten?

I det senaste numret av Dagens Samhälle skriver chefredaktör [[Lena Hörngren]] om en nyutkommen bok av professor [[Jesper Strömbäck]]; Makt, medier och samhälle. En introduktion till politisk kommunikation.

”Aldrig har mediernas bilder av verkligheten varit så betydelsefulla för människors kunskaper och uppfattningar om verkligheten. Aldrig förr har både politiska aktörer och medborgare varit lika beroende av medierna”, skriver Strömbäck.

Hörngren refererar till en undersökning som tycks ge Jesper Strömbäck rätt. Enligt denna anser både riksdagsledamöter och politiska journalister att medierna har avsevärd makt. ”Det är medierna snarare än politiker som bestämmer vilka frågor som är viktiga”, tycker tre av fyra riksdagsledamöter och två av tre journalister.

Men Lena Hörngren ställer sig samtidigt frågan om inte de traditionella medierna är på väg ut. Hon tror inte heller att EU-parlamentsvalet blir något ”internetval” eftersom ”väljarintresset är så lågt”.

Kanske har hon rätt. Men då blundar hon för att den så kallade internetgenerationen på sistone visat ett mycket stort intresse för nätrelaterade politiska frågor som avhandlats i Stockholms tingsrätt, bakom låsta dörrar i internationella handelsavtalsförhandlingar, samt inte minst i Europaparlamentet.

Och som en kontrast till Strömbäcks analyser om maktförskjutning från folkvalda till journalister, skriver Dagens Medias chefredaktör [[Fredrik Svedjetun]] i en ledare om konsekvenserna av dagspressens kraftiga personalnedskärningar.

Svedjetun menar att ”i samma stund som redaktionerna förlorar i styrka ökar möjligheterna för informatörer, pr-byråer och lobbyister att påverka innehållet och agendan”. Han gissar att flera av de journalister som nu tvingas lämna Aftonbladet kommer att fortsätta att medverka i tidningen – fast ”fast från en exklusivare adress, med en fetare lön och utan byline under artiklarna”.

Frågan är då vad vi ska dra för slutsatser av dessa olika spaningar. Vilka är det egentligen som har makten? Politikerna, journalisterna eller de professionella påverkarna? Hur som helst kan du som läsare känna dig trygg i att Makthavare.se kommer att bevaka dem allihop.

PS: För mer om ”det undflyende men ack så närvarande maktbegreppet” – missa inte bloggen Makt som metafysik och mätbar enhet. Där hittar du exempelvis ett maktverktyg som sägs ge ”möjligheten att mäta din makt genom att svara på ett antal frågor om dina levnadsförhållanden, ambitioner och hur du upplever din makt”.

Kommentera